на живо

САЩ защити титлата си след перфектен финал

Холандките не затрудниха американките

Женският отбор на САЩ по футбол защити световната си титла. Американките победиха с 2:0 европейския шампион Холандия. 

Головете за успеха бяха дело на капитанката Меган Рапиноу от дузпа, отсъдена след консултация с ВАР, и Роуз Лавал. Със своите 34 години и два дни Рапиноу се превърна в най-възрастната футболистка, отбелязала гол във финал на световно първенство за жени.

Снимка: Reuters

САЩ е вторият отбор, който защитава световната си титла при жените. 

Американките доминираха на финала във френския град Лион и заслужено стигнаха за четвърти път до трофея след 1991, 1999 и 2015 година.

Няколко отлични прояви на вратарката на холандките Сари ван Веенедал не позволиха на момичетата на Джулиън Елис да поведат още преди почивката. САЩ все пак откри резултата след час игра от дузпа след нарушение на Стефани ван дер Грагт в наказателното поле срещу Алекс Морган. Меган Рапиноу стреля хладнокръвно от бялата точка за 1:0.

Снимка: Reuters

Осем минути по-късно Роуз Лавал удвои след самостоятелна акция през центъра и прецизен удар по тревата от границата на пеналта, което до голяма степен предреши всичко в мача.

Холандките не успяха да окажат съществена съпротива в първия си финал на световно първенство и трябваше да се задоволят със сребърните отличия.

Снимка: Reuters

Отборът на САЩ отбеляза общо 34 гола на световното първенство във Франция. Няма друг тим, който да е вкарвал повече попадения в рамките на един турнир.

Швеция заслужи бронза след успех с 2:1 над Англия в малкия финал в събота.