на живо

Сблъсъци между феновете на Джокович и полицията в Мелбърн

Органите на реда използваха сълзотворен газ срещу десетките привърженици

Reuters

Неприятни сцени се разиграха между представители на австралийската полиция и фенове, подкрепящи световния номер 1 в тениса Новак Джокович.

Няколко часа, след като му беше позволено да напусне хотела за емигранти и да се срещне с адвокатите, защитаващи тезата му, че може да влезе в страната без ваксина, в медиите се появиха информации, че Джокович отново ще бъде арестуван. 

Пред сградата, в която беше преместен той, имаше представители на полицията, а по-късно се появи и голяма група от фенове на тенисиста. Повечето от тях бяха част от голямата сръбска диаспора в Австралия. Първоначално те скандираха "Свобода", "Ноле" и "Пуснете го", играеха хора и пееха сръбски героични песни. 

Снимка: Reuters

В един момент от сградата излязоха два черни автомобила. Те не успяха да минат през тълпата, затова полицията се намеси. Това нажежи страстите и се стигна до сблъсъци. Феновете на Джокович бяха разпръснати след използването на сълзотворен газ. В тълпата имаше и деца, а за тежко пострадали не се съобщава. 

Снимка: Reuters

Не е ясно дали в някой от автомобилите се возеше сърбинът. 

От правителството на Австралия отрекоха информациите, че се предвижда нов арест за тенисиста и уточниха, че министърът на емиграцията в страната все още не е взел решение дали едностранно да анулира визата на Джокович, каквото право има. 

Снимка: Reuters

Преди дни Джокович се опита да влезе в страната-домакин на първия турнир от Големия шлем за сезона, разчитайки на медицинското разрешение да играе без поставена ваксина срещу коронавирус. Властите обаче го спряха на летището и след дълъг престой на терминала, той беше изпратен в хотела за мигранти. 

Оттогава всеки ден пред него се събират фенове, повечето от които с корени от Европа - Сърбия, другите страни от бивша Югославия, Гърция, Полша и други.