на живо

Седем български тенисисти ще играят на "Аустрелиън Оупън"

Гришо и Цвети с най-големи шансове

Getty Images/Guliver Photos

Забележителните седем родни тенисисти ще вземат участие в първия за годината турнир от Големия шлем. В Мелбърн България ще бъде представена от първата ни ракета при мъжете Григор Димитров и още 6 негови колежки.

Гришо е с най-големи шансове за добро представяне. Хасковлията ще бъде сред първите 16 поставени в схемата, което ще му позволи да играе с по-леки съперници в началните кръгове на "Аустрелиън Оупън". Очакванията са това да помогне на най-титулувания български тенисист да стигне по-напред в надпреварата, след като в началото на 2017 г. той показа отлична форма и спечели трофея в Бризбейн. Въпреки това той няма право да подценява абсолютно никого, имайки предвид колко сериозна е конкуренцията в мъжкия тур.

Цвети Пиронкова е най-силната ни представителка при жените, но все още участието й в Мелбърн е под въпрос заради бактериална инфекция, която я мъчи напоследък. Ако се възстанови за старта на надпреварата, ще стартира директно от основната схема.

Не така стоят нещата при останалите ни 5 представителки, които са заявили участие в турнира. Днес те научиха жребия за квалификационните кръгове на надпреварата, а от утре започва и битката им в търсене на място сред най-добрите 128 в схемата.

В първия кръг на пресявките опитната Сесил Каратанчева ще се изправи срещу рускинята Анна Блинкова, която е с 22 места по-напред от българката в ранглистата.

Двете дебютантки – Изабелла Шиникова и Виктория Томова, пък ще стартират съответно срещу Хироко Кувата от Япония и Ивана Джорович от Сърбия. Елица Костова ще спори с 18-годишна тенисистка Вера Лапко от Беларус.

Последната ни представителка също ще срещне азиатска съперничка на старта. Сю Джон Джан от Южна Корея застава на пътя на Александрина Найденова.