на живо

Седем мача наказание за използвалия расистки обиди Александър Тонев

От Селтик ще обжалват наказанието на 24-годишния национал

Националът Александър Тонев бе признат за виновен в използването на експресивен език и обиди на расова основа срещу чернокожия футболист Шей Лоугън, по време на мача между Селтик и Абърдийн от шотландското футболно първенство на 13 септември. Санкцията, за нарушение на дисциплинарно правило №202, е в размер на седем двубоя и влиза в сила още от предстоящия през уикенда мач срещу Инвърнес от 12-тия кръг на шампионата.

Тонев, който играе като преотстъпен при "зелено-белите" от Астън Вила, бе изслушан днес от дисциплинарната комисия към шотландската футболна федерация, заедно със страната обвинител по случая. Наскоро бившият футболист на ЦСКА и Лех (Познан) отрече категорично да е използвал расистки реплики към Лоугън.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

От ръководството на Селтик обявиха, че ще обжалват наказанието. Те вярват, че "Тонев не е расист", а клубът "ненавиджа всяка форма на расизъм". Ако санкцията не бъде намалена, Тонев ще пропусне всички останали мачове на гранда от Глазгоу до края на годината. Той ще може да се появи в игра чак на 1 януари, когато "детелините" приемат Партик Тисъл.

"Развитието на случая е много неприятно, но клубът приема обяснението на Тонев за ситуацията и твърденията му, че не е използвал думите, които са посочени в обвинението. Категорични сме, че Тонев не е расист. Расизмът няма място във футбола.", заяви представител на Селтик.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Съществува вариант, при който Селтик може да се откаже от наема на родния национал, тъй като треньорът на "зелено-белите" Рони Дейла няма да може да го използва цели два месеца. При подобно развитие Тонев ще се завърне в Астън Вила. Откакто се присъедини към шотландски клуб през лятото, 24-годишният българин е изиграл 10 мача за отбора.