на живо

Сега наиграхме ли се?! Или отново нищо не е станало?

Защо наказанието от УЕФА заради расизъм ни изненадва както снегът всяка зима?

Сектор А на Националния стадион ще е затворен за домакинството на Лудогорец срещу Реал Мадрид. Това решение взе УЕФА, след като делегатът на мача на "зелените" със Стяуа отбелязал в доклада си обиди на расова основа, скандирани от публиката. 

Стадионът и без това се очертаваше да бъде тесен за желаещите да гледат на живо действащия шампион на Европа, а сега капацитетът му ще бъде намален с още 6-7000 места.

Но не  това е големият проблем. Не е и това, че пак ще се прочуем из континента не с постиженията си, а с някаква простотия. Не е за пръв път, няма и да е за последен.

Въпросът е, че отново никой няма да поеме отговорността и пак друг ни е виновен. Отново някой ни е провокирал. Отново били викнали 50 - 100 човека. А публиката на Лудогорец нямала такава лоша слава...

Добре де, а когато играхме с Англия преди няколко години и стадионът кънтеше с маймунски звуци, наказанието ни се видя малко. Играхме на празен стадион срещу Малта.

След това на мача с Дания чернокожия Мтилига пак ни се видя "черен" и не съвсем човек.

А помните ли как румънците опищяха света, че сме им викали цигани на "Васил Левски" през 2007? А викахме ли? Викахме.

През 2005 ЦСКА едва отърва наказанието, след като се оказа, че Джибрил Сисе показал среден пръст на публиката. А публиката след това....

Ето ви няколко примера само от същия този стадион. И мислите ли, че  УЕФА разглежда "примерната" публика на Лудогорец или феновете в България като едно цяло, което си има достатъчно дебело досие?

Нека да уточним: всеки си има право на собствено мнение и виждания за света около себе си. Само че има една тънка подробност, която в България много - много не зачитаме: правила. Някои му викат закон. А от тях си има последствия (в повечето случаи).

И според закона на УЕФА е така: обиждаш някого на расова основа - гориш. 

Според тези, които ръководят футбола в България е: щом делегата не го е описал, значи не се е случило. Не съм чул. Не съм видял. Не съм бил там.

Маймунски звуци? Не!

Расистки скандирания? Абсурд!

Свастики по трибуните? Абе, тука вече съвсем се оляхме...

А наказанията за подобни провинения стигат до отнемане на точки и изваждане от групата. В продължение на години го тръбят по всевъзможни мачове на стадиона и по телевизията.

Тук се наказваме с някой друг мач без публика, на който публиката и без това не иска да ходи.

Безспорно много възпитателно!

И сега проблемът не е кой знае какъв. Голяма работа! Затворили една трибуна! Важното е, че им го казахме на тия какви са!

А дали според вас тази случка ще се повтори...?

А дали ако/като се повтори УЕФА ще ни бави...?