на живо

От федерацията по борба: Свикахме Управителния съвет, за да се вземе адекватно решение

Трети опит за преборване между Биляна Дудова и Тайбе Юсеин

От федерацията по борба: Свикахме Управителния съвет, за да се вземе адекватно решение

Генералният секретар на родната федерация по борба - Валентин Райчев, обоснова решението на Управителния съвет да бъде направен трети опит за преборване между Биляна Дудова и Тайбе Юсеин с огромното медийно внимание по темата.

"Естествено, че след всичкия този шум трябва да излезем с решение. Бяхме го взели, но Управителният съвет затова е управителен, за да може да приема решенията в полза на двете състезателки и на имиджа на нашия спорт, за да пратим най-добрата на еврошампионата.", заяви Райчев пред bTV.

Снимка: Lap.bg

"Днес се свика Управителният съвет, за да може след всичкия този шум и публикации да се вземе адекватно решение за преборването между двете състезателки. Трябваше да бъде прегласувано, тъй като времето не беше подходящо за преборването. То и сега не е за нито една от двете страни. Килограмите на меренето преди официалните борби, които бяха обявили, не бяха спазени. Този килограм и половина е препъни-камъкът за преборването между двете състезателки."

Снимка: Lap.bg

"Преборванията се правят с цел да се разбере кой е по-добър, кой е по-подготвен и кой заслужава да участва на европейското първенство. Винаги решението за окончателния състав на националния отбор го взима Управителният съвет."

На въпрос дали ако някоя от двете боркини не успее да премине кантара и е повече от 63 кг, това означава, че тази, която е изпълнила условието ще е част от олимпийската категория, Райчев отговори:

"Разбира се! Не мисля, че килограмите са проблем за някоя от двете състезателки. Нека спорът да се реши на тепиха и кой заслужава участие в категория до 62 кг. Не виждам някакво противоречие. Просто Управителният съвет взима решенията."

Снимка: Lap.bg

Преборването ще бъде утре (27 март), преди обед, в Благоевград. Разрешен е толеранс от 1 кг.

Решението на Управителния съвет идва няколко дни след гръмването на новината, че световната и европейска шампионка за миналата година Биляна Дудова остава извън кат. до 62 кг за европейското първенство.

Дудова и Юсеин трябваше да излязат в пряк мач за място в нея, но той така и не се състоя. 

Снимка: bTV

Първоначално преборването е насрочено за 8 март, впоследствие е преместено за 18 март. От имейла, изпратен от Българската федерация по борба до личния треньор на Дудова - Георги Калчев, става ясно, че толеранс в килограмите не се допуска, въпреки че селекционерът Петър Касабов твърди обратното. Тоест, участничките не трябва да са над 62 кг.

Според публикация на сайта на федерацията, преборването е осуетено, защото Тайбе Юсеин е била по-тежка при премерването. 

Дудова заяви, че е обидена и твърди, че дълги години е била ощетявана и унижавана, защото не тренира при Касабов. Той пък отговори, че за нея има място в националния отбор, но в долната категория - до 59 кг.