на живо

Секс, наркотици и Божията ръка

Марадона танцува танго със смъртта, дори когато напълня до 128 кг

Getty Images

Диего Армандо Марадона. Гениален, уникален, скандален, един-единствен. И завинаги на 60. Толкова издържа сърцето на един от най-гениалните вълшебници в историята на футбола, преди да се пръсне. Аржентинецът просто се провали. Не на терена, провали се в най-важния мач в живота си - този, в който трябваше да победи пороците си.

Дрога, алкохол, безконечни оргии, самоубийствени инстинкти и характер, който се оказа прекалено мек, за да се опълчи на кокаина. Геният с №10 попадна в бялата прегръдка още докато бе на върха. Срещата на Божията ръка с наркотиците по време на престоя му в "Наполи" се оказа съдбоносна и... в крайна сметка се превърна в едно танго със смъртта.

Снимка: Getty Images

1991 г. - първи положителен допинг-тест за кокаин и 15-месечно наказание да не играе футбол. По това време Марадона се рее в облаците на собствената си слава. Шампион с "Наполи" за втори път, финалист на Мондиала през 1990 г. с националния отбор. По това време Диего току що е навършил 30. Предполага се, че му предстоят най-великолепните години във футбола.

Снимка: Getty Images

Уви, падението е близо.

1994 г. - втори положителен допинг-тест. Дава го по време на четвъртото си участие с "гаучосите" на световно първенство. Мондиалът в САЩ, превърнал се в сбъднат сън за България, поставя предпоследната крачка преди сгромолясването на един от най-великите, които някога са играли тази игра. 34-годишният Марадона е дисквалифициран и не участва именно в мача срещу "лъвовете", който Стоичков, Сираков, Костадинов и компания сензационно печелят.

Снимка: Getty Images

1997 г. - ето го и края. На 37, Диего Марадона се сбогува с футбола, след като дава за трети път положителна допинг-проба, а субстанцията отново е кокаин. Казва "край" навръх рождения си ден на 30-и октомври, но бедата е, че за него, това всъщност, е началото на края му в личностен план.

Снимка: Getty Images

2000 г. - Марадона е арестуван и осъден на 2 години и 10 месеца условно и обществено полезен труд, след като стреля по журналисти с въздушна пушка. По това време от стария Диего не е останало почти нищо. Той отдавна е роб на дрогата и алкохола. При ръст от 165 см напълнява до 128 кг.

Снимка: Getty Images

2004 г. - Божията ръка осъзнава, че Господ не винаги е на негова страна и тепърва все по-рядко ще бъде. Първи масивен инфаркт и седмици наред между живота и смъртта в интензивното отделение. Оцелява като по чудо. Подлага се на стомашен байпас, за да се пребори със смъртоносното си затлъстяване, търси убежище в Куба, където твърди, че се лекува от наркомания.

Снимка: Getty Images

2009 г. - претърпява спешна операция на устната кухина, след като кучето му - порода Шарпей го захапва по ужасяващ начин в къщата му в Буенос Айрес. Впоследствие става ясно, че Марадона е тероризирал системно четириногото, което накрая не издържа и се нахвърля върху него.

Снимка: Getty Images

2011 г. - втори сърдечен удар.

2015 г. - трети сърдечен удар.

2019 г. - четвърти сърдечен удар.

2020 г. - мозъчен кръвоизлив и животоспасяваща операция. Пети сърдечен удар.

КРАЙ.

Снимка: Getty Images

И така. Това бе всичко от Диего Армандо Марадона. Със сигурност той никога няма да бъде забравен. Със сигурност, голяма част от живота му мина под знака на позора. Със сигурност, това никога няма да засенчи гения му на футболен магьосник.

Снимка: Getty Images

Сърцето на Диего не издържа. Но понесе повече, от което и да било друго сърце.

Отсега нататък, Божията ръка и онази дяволита усмивка ще надничат от небето.