на живо

Сектор "Г" предупреди: Фенове на стадиона или на място, което няма да харесате

Феновете на ЦСКА излязоха с отворено писмо с искане да бъдат допускани зрители на стадионите през сезон 2020/2021

Lap.bg

Новият футболен сезон у нас стартира след дни, а феновете на ЦСКА поставиха ясно искането си да им бъде позволено да гледат мачовете на стадиона.

След финала за Купата на България между победителя "Локомотив" Пловдив и "червените" в началото на юни, бяха регистрирани доста заразени с коронавирус, присъствали на мача или празненствата след него. Това доведе до решение оставащите срещи от шампионата, както и първите от новата кампания, да се играят пред празни трибуни.

В отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов, министъра на младежта и спорта Красен Кралев, Професионалната футболна лига, Българския футболен съюз и Районната здравна инспекция - София, "червените" привърженици обявиха, че искат да им бъде позволено да се завърнат по трибуните. В противен случай те заявиха, че ще наблюдават срещите на "алтернативно място, което може и да не се хареса на всички ви".

Като доводи за отваряне на стадионите за фенове, "червените" посочват, че нощните заведения работят с клиенти на закрито, а в последните 26 дни в центъра на София се организират протести, на които не се спазва социалната дистанция.

Ето и цялата позиция на организацията на феновете на ЦСКА:

"ДО

Министър-председателя на Република България
Министерство на младежта и спорта
ПФЛ
БФС
РЗИ София

Дами и Господа,

Ето че наближава и началото на новия сезон, а старите казуси от края на предишния все още са пред нас. Със заповед на МЗ публиката по стадионите у нас е забранена поне до края на този месец. Бихме приели това ако политиката на отговорните фактори спрямо коронавируса и риска от разпространението му през последните месеци бе ясна и последователна. И ако се мереше с еднакъв аршин за всички ни.

Не можем да не отбележим отново работещите нощни клубове и заведения, където на доста по-тесни пространства от футболните стадиони хора се струпват и категорично не спазват необходимите здравни предписания. Не можем и да не споменем вече почти едномесечните протести, където хиляди хора се събират на ограничени пространства, този път на открито. Какви по-безопасни условия за здравето на човек предлагат гореизброените примери от една футболна среща и няколко хиляди души в три сектора на открито?

За да не оставаме с впечатлението, че мотивите за липсата на хора по трибуните е съвсем друга, призоваваме властимащите да вземат правилното решение и тази безсмислица да бъде коригирана още преди старта на първенството в петък. В противен случай ще ни се наложи да потърсим алтернативно място, от което да наблюдаваме нашите мачове, което може и да не се хареса на всички ви".