на живо

Селекционерът на Шотландия: Изоставаме генетично

Трябва да съберем големи жени и големи мъже, призова Гордън Страхан

Футболистите на Шотландия изостават генетично от съперниците си. Смущаващото твърдение направи селекционерът на тима Гордън Страхан. Шотландците не успяха да стигнат до плейофите за световното първенство в Русия догодина, след като завършиха 2:2 срещу Словения в последния си мач. Евентуална победа в Любляна щеше да превърне отбора в един от осемте най-добри втори, но в крайна сметка мястото бе заето от Словакия.

"Трябваше да подберем играчи, които да се борят с ръста и силата на съперниците - коментира Страхан. - Това определено е проблем за нас, защото ни се налагаше да се борим здраво за всяка топка".

Специалистът бе категоричен, че всичко опира до генетика. "В последната кампания ние бяхме вторият най-нисък състав след Испания. Може би трябва да съберем големи жени с големи мъже и да видим какво можем да направим".

Титулярите на Шотландия срещу Словения бяха средно с 3 сантиметра по-ниски от противниците. "Никой не може да ме убеди, с изключение на един футболист те са по-технични от нас. Във физическо отношение обаче отстъпвахме значително. Можем да се борим, да воюваме и да бъдем непримирими, но това изисква огромни усилия".

60-годишният Страхан похвали своите избраници. "Те дадоха всички от себе си. В крайна сметка отстъпиха само по голова разлика на Словакия, която е отличен отбор. Сега не е моментът да обсъждаме моето бъдеще."

Интересното е, че продукт на подобен генетичен спортен проект е бившата звезда от НБА Яо Мин. Появата на 229-сантиметровият баскетболист е планирано от висшите китайски власти, които запознали родителите му и ги окуражили да създадат семейство. Баща му бил висок 202 сантиметра, а майка му - 188.