на живо

Семейство Джокович: Ще сме до него, за да му върнем вярата в спорта

Фамилията на световния номер 1 в тениса е разочарована от решението на Федералния съд на Австралия да разреши депортацията му

Разочаровани, но готови да подкрепят своя Ноле! Семейството на лидера в световната ранглиста по тенис засега предпочете да запази мълчание, но сподели своите мисли и надежди с официално съобщение до медиите. 

Фамилия Джокович заяви, че са всички са разочаровани от решението на Федералния съд на Австралия да отхвърли жалбата на сърбина по депортацията му, предприета от министъра по миграционните въпроси на страната Алекс Хоук. Сърбинът вече напусна южния континент, като първо ще кацне в Дубай, а след това вероятно ще се завърне в родината си. Той ще пропусне Откритото първенство на Австралия и шанса още в Мелбърн да се превърне в най-успешния тенисист, печелейки 21-та титла от Големия шлем.

"Много сме разочаровани от решението на Федералния съд и факта, че Новак трябваше да напусне Австралия. Тук не става дума само за спорт, за участие в първия турнир от Големия шлем за сезона, на който Новак доминира вече десетилетие, а за политика и всички интереси, които доминираха в случая. Въпреки скандалното отношение към Новак, вярвахме, че спортът ще победи. Вярвахме, че ще бъде уважен фактът, който съдът потвърди - Новак има валидна виза, че правдата ще бъде удовлетворена и никакви "обществени интереси" няма да имат влияние за решението", казват от семейство Джокович.

Най-близките на Ноле заявяват, че няма да го оставят в тази трудна ситуация, а той е излязъл от нея с достойнство.

"Това е тежък момент, особено за Новак. Но това, което трябва да направим всички и особено ние, като негово семейство, е да му окажем най-голямата подкрепа досега. Ще сме до него, за да споделим ударите, които му бяха нанесени, да му върнем енергията и вярата в този спорт и преди всичко във феър плея, който тук изцяло липсва. Гордеем се с него и със силата, която показа, и с битката, която достойно води. Вярваме, че от тази ситуация ще излезе по-силен, а времето ще покаже безспорното и потвърденото до момента - че той е велик шампион и човек", се казва в позицията, подписана от семейство Джокович.

Именно бащата Сърджан, майката Дияна и братята Марко и Джордже бяха едни от най-пламенните защитници на тенисиста по време на кризата. Веднага след днешния (16 януари) процес татко Джокович пресподели емоционална позиция на привърженик, който говори за "опит за покушение" и "50 куршума в гърдите" на Ноле.