на живо

Сенегал на крачка от втори пореден финал в Купата на африканските нации

"Лъвовете от Теранга" са последният полуфиналист

Сенегал на крачка от втори пореден финал в Купата на африканските нации

Сенегал е последният полуфиналист в турнира за Купата на африканските нации! "Лъвовете от Теранга" стигнаха до най-добрите четири, след като записаха очакван успех с 3:1 срещу приятната изненада Екваториална Гвинея.

Фаворитът владееше инициативата и поведе в 28', когато се разписа Фамара Диедиу. За попадението асистира звездата на тима Садио Мане. Крилото на "Ливърпул" започна като титуляр, пренебрегвайки молбата на клуба да не участва в мача заради тежкия удар в главата, който получи в осминафинала с Кабо Верде.

Снимка: Reuters

Сенегалците продължиха да бъдат по-активни, но в 51' съперникът получи дузпа за игра с ръка на Калиду Кулибали. Ситуацията премина през щателен преглед със системата за видеоповторения (VAR) и в крайна сметка реферът отмени първоначалното си решение, защото прецени, че ръката на защитника е била в естествено положение.

Мане и компания оцеляха, но в 57' Яник Буйла все пак възстанови равенството, оползотворявайки пас на Пабло Ганет.

Снимка: Reuters

Сенегал си върна аванса в 68', когато се разписа влезлият като смяна няколко минути по-рано Шейку Куяте. В 79' друга резерва - Исмайла Сар, сложи точка на спора - 3:1.

В последните минути Естебан Обианг направи пропуск за Екваториална Гвинея, чийто играчи напускат турнира с високо вдигнати глави, след като елиминираха Алжир в груповата фаза и Мали в осминафиналите.

Снимка: Reuters

Отборът на Сенегал пък е устремен към втори пореден финал в Купата на африканските нации. През 2019 г., в Египет, "лъвовете от Теранга" отстъпиха с 0:1 на Алжир в спора за трофея.

В сряда (2 февруари) сенегалците ще мерят сили с Буркина Фасо, докато в четвъртък е другият полуфинал - мегасблъсъкът между домакина Камерун и Египет. И двата двубоя са с начален час 21:00 и ще бъдат излъчени пряко по RING.

Снимка: Reuters