на живо

Сенегал e на африканския футболен връх за първи път! Мане беше грешник, но стана герой

"Лъвовете на Теранга" победиха Египет с дузпи в спора за трофея

Сенегал e на африканския футболен връх за първи път! Мане беше грешник, но стана герой

Сенегал стъпи на футболния връх в Африка за първи път в историята! На финала "лъвовете на Теранга" победиха Египет след дузпи. В редовното време и продълженията двата тима не си отбелязаха попадение, а при наказателните удари за сенегалците пропусна единствено Буна Сар, докато за съперника не реализираха Мохамед Абделмонем и Моханад Лашин.

Лидерът на Сенегал Садио Мане бе грешник, но се превърна в герой. Нападателят на "Ливърпул" пропусна дузпа още в началото на мача, впоследствие обаче именно той сложи точка на спора от бялата точка.

Така Сенегал сбъдна мечтата си от третия опит, след като отстъпи на Камерун с дузпи във финала през 2002 г., а после загуби с 0:1 от Алжир в спора за трофея преди 4 години. Същевременно Египет - рекордьор по Купи на африканските нации, пропусна да добави осма във витрината си. "Фараоните" не са триумфирали от 2010 г.

Снимка: Reuters

На ст. "Олембе" за Сенегал бе отсъдена дузпа още в 4', след като Мохамед Абделмонем фаулира Салиу Сис в наказателнпото поле. Зад топката застана звездата на "лъвовете на Теранга" Мане, чийто удар бе избит блестящо от вратаря Габаски. Преди спасяването стражът получи ценни насоки от своя съотборник Мохамед Салах.

Тимът на Алиу Сисе продължи да бъде по-активен, но "фараоните" се бранеха отлично. Египтяните бяха опасни на контраатака - в 28' Салах проби и стреля право в ръцете на Едуар Менди. Три минути преди почивката звездата на египтяните отново бе спрян от стража на "Челси".

Снимка: Reuters

През втората част сенегалците създадоха куп положения, Габаски обаче беше непробиваем. Пред египтяните пък се откри една ситуация, пропиляна от централния защитник Махмуд Хамди.

Стигна се до продължения, при които Габаски отрази изстрел на влезлия като резерва Бамба Диенг - най-доброто положение в допълнителния половин час футбол.

В крайна сметка спорът в камерунската столица Яунде се реши с дузпи, а сенегалците показаха по-здрави от 11-е метра.

Снимка: Reuters