на живо

Сеньор футбол си отиде

Италия скърби за легендата Джампиеро Бониперти

Футболният свят загуби една своя легенда. Късно снощи, на 92-годишна възраст, е починал великият Джампиеро Бониперти. Той е любимец на тифозите на "Ювентус", за който изиграва 443 мача между 1946 и 1961 г. Става шампион на Италия 5 пъти, печели и две Купи на страната.

Наричан Сеньор футбол и Елегантния капитан, Бониперти прекарва цялата си кариера в най-успешния италиански клуб. Сформира "Вълшебното дуо" заедно с Джон Чарлз и Омар Сивори. Думите му "Победата не е важна за "Ювентус", тя е единственото, което има значение" и до днес са мото на "бианконерите".

За националния отбор на Италия Бониперти има 8 гола в 38 мача. Участва на два мондиала - през 1950 и 1954 г. Почетен президент е на "Ювентус", както и част от "Залата на славата на италианския футбол" от 2012 г.

"Загубата на Бониперти носи голяма тъга за нас. Той бе невероятен футболист и отличен директор. Една голяма фигура в италианския футбол си отиде. Неговите компетентност, стил и хъс ни научиха на много и никога няма да бъде забравен", заяви Габриеле Гравина - президент на италианската футболна федерация.