на живо

Сензацията "Мидтиланд" - обединение на кръвни врагове и много статистика

Отборът на Краев стигна до Шампионската лига с нестандартен подход

Кръвни врагове се обединяват, за да създадат нещо по-силно отколкото те някога са били. Може и да звучи като сценарий на филм за супергерой, но това всъщност е историята на сензацията в Шампионската лига през настоящия сезон - "Мидтиланд", в чийто редици е националът Божидар Краев.

По-късно тази вечер датският тим гостува на "Ливърпул" в турнира на богатите, а само преди две десетилетия "Мидтиланд"... не съществуваше. Наричан "Moneyball FC", клубът използва статистиката и привлича подценени играчи след обстоен анализ на наличните данни. Идват футболисти за малки суми, които впоследствие биват продавани на огромна печалба.

Подобна система използва и английският втородивизионен "Брентфорд". Едва ли е изненада, имайки предвид, че основният акционер в лондонския клуб притежава контролния пакет и в "Мидтиланд". Стратегията на датския шампион има своето влияние дори и върху... "Ливърпул".

"Мидтиланд" се ражда преди 21 години след сливането на местните врагове "Икаст" и "Хернинг Фремад". Новият клуб приема името на региона, в който играе. Резултатите не закъсняват и още в дебютния си сезон отборът се изкачва в елита на Дания.

"Бяхме два клуба, които не се понасяха, а сега играем в Шампионската лига. Обединихме се, защото бе нужно. Не сме представител на някой от големите градове в страната и мерим сили с клубове с привилегии.", споделя Расмус Анкерсен - директор на "Мидтиланд".

Възходът реално започва през 2014 г., когато клубът е придобит от Матю Бенъм - професионален хазартен играч, ориентирал се към анализа на данни.

"Развихме се много в последните три години. Изминахме дълъг път и сега сме на върха на планината заедно с най-добрите в Европа.", коментира вратарят Йеспер Хансен.

В основата на успеха за "Мидтиланд" е Бенъм, който, чрез своята компания SmartОdds, осигурява на клуба достъп до огромна база данни за играчи из целия континент.

Системата е базирана на Moneyball - статистически метод, използван от бейзболния "Оуклънд Атлетикс" за селекция през 90-те години на миналия век.

Анализират се броят на създадените положения и качеството им, процентът успешни центрирания и тяхната точност, както и още много други.

Така "Мидтиланд" привлече финландския дефанзивен халф Тим Спарв - основна фигура в тима, стигнал до първия триумф с титлата в Дания през 2015 г. Трансферната политика помогна на "Мидтиланд" да засенчи грандовете "Копенхаген" и "Брьондби" през 2017/18, после и през миналия сезон, в който "вълците" играха и 1/16-финал в Лига Европа.

Моделът на "Мидтиланд" е повод за гордост на всички в клуба. Следвайки го, датският шампион разви Александър Сьорлот и го продаде на английския елитен "Кристал Палас" за 9 млн. евро.

Но как работи моделът? "Да кажем, че следите двама нападатели. Един от тях е имал три голови положения в последните четири мача и ги е реализирал. Друг в същия брой мачове е с 10 положения, но без попадение. Кого ще изберете? Първият е по-ефективен, така че обикновено отговорът е да се спрем на него. Ние обаче не обръщаме внимание основно на резултатността на футболиста, а следим умението му да бъде на точното място в точното време, за да се стигне до головото положение. Ако го притежава, с течение на времето попаденията ще дойдат. В случая бихме избрали втория!", разкрива Анкерсен.

Мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп останал толкова впечатлен от този подход, че планирал да прекара известно време в клуба след раздялата с "Борусия" Дортмунд.

"По време на кратката почивка тогава ми беше интересно да ги посетя и да видя отблизо как се работи там.", казва германският специалист.

Клоп обаче със сигурност не е изгубил "Мидтиланд" от поглед, тъй като преди две години привлече Томас Грьонемарк - треньор, отговарящ за изпълнението на странични хвърляния.

От появата си на европейската сцена "Мидтиланд" натри носовете на именити отбори. През 2015/16 датчаните победиха "Саутхемптън" в плейофите на Лига Европа, а след това спечелиха с 2:1 срещу "Манчестър Юнайтед" в 1/16-финалите, макар че бяха разбити с 1:5 в реванша.

Сега в "Мидтиланд" се надяват нестандартният им подход да бъде успешен и в дебютния сезон за клуба в Шампионската лига.