на живо

Сензационен световен шампион! Руис свали Джошуа от трона

Мексиканецът нанесе първа загуба на британеца

Сензационна първа загуба на професионалния ринг за Антъни Джошуа и изненадващ нов световен шампион! Британецът беше свален от върха с технически нокаут в седмия рунд от мексиканеца Анди Руис. Тогава реферът на ринга прекрати двубоя, след като Джошуа беше пратен във втори нокдаун за рунда и общо четвърти в срещата. 

Снимка: Getty Images

Руис е първият състезател от мексикански произход, който печели титлата в тежка категория. Двубоят се игра в легендарната зала "Медисън скуер гардън" в Ню Йорк пред 19 хиляди зрители и беше дебют за Джошуа в САЩ.

Руис вече е носител на четири от титлите в тежка категория – на Световната боксова асоциация (WBA), Световната боксова организация (WBO), Международната боксова организация (IBO) и Международната боксова федерация (IBF).

Той бе избран за съперник на Джошуа едва преди шест седмици, след като първоначалният опонент Джарел Милър беше уличен в употреба на допинг.

Снимка: Getty Images

Победата на Руис е считана за най-голямата сензация в професионалния бокс от успеха на Бъстър Дъглас над Майк Тайсън с нокаут през 1990 г.

Въпреки че мексиканецът беше осмиван заради външния си вид и на кантара теглото му беше 121 килограма, Руис тотално надигра съперника си.

29-годишният Руис вече има 33 победи и само една загуба - в предишния му мач за титлата на WBO от Джоузеф Паркър.

Снимка: Getty Images

"Не знам какво се случи, беше уникален мач. Аз съм мексикански войн, имам мексиканска кръв в себе си и това ми позволи да спечеля. Исках да го атакувам, спазвах тактиката на моя треньор и нещата се получиха", каза Руис след срещата.

Поражението е първо за Джошуа в 23-ия му мач на професионалния ринг. В "Медисън Скуеър Гардън" той защитаваше титлите си за седми път от април 2016 г., когато взе първия си пояс IBF.

"Голямо уважение към Анди, аплодисменти за новия световен шампион. Той е голям боксьор, съжалявам, че подведох моите фенове. Ще се видим отново", каза Джошуа малко след края на срещата.

Снимка: Getty Images

Британецът искаше да стане първият абсолютен световен шампион в тежката категория от Ленъкс Люис насам и да обедини поясите, но това ще се отложи, поне засега. Очаква се да бъде насрочен реванш.

Двубоят започна с опознаване между съперниците в първия рунд. И двамата бяха много пасивни, като британецът държеше дистанция благодарение на ръстовото си предимство. Във втората част Руис покачи темпото, а в третата зрителите видяха три нокдауна. Джошуа свали съперника си до въжетата, но това само ядоса мексиканеца, който прати два пъти британеца на пода - вторият с удара на гонга. 

Снимка: Getty Images

Последваха по-спокойни рундове, но в седмия Руис вкара серия от крошета и още два пъти прати Джошуа в нокдаун. След последния съдията Майк Грифин реши да прекрати мача.