на живо

"Сердика спортни имоти": Топката е в ЦСКА, трябва да се внесат 8 млн. лева

Председателят на дружеството Людмил Лазаров смята, че "армейците" се страхуват

БГНЕС

Председателят на съвета на директорите на "Сердика спортни имоти" Людмил Лазаров смята, че от ПФК ЦСКА се страхуват, защото трябва да преведат 8 милиона лева в новосъздаденото дружество, а все още няма необходимите строителни документи и разрешения за строеж на стадион "Българска Армия".

Лазаров заяви това на пресконференция на служебния министър на спорта Андрей Кузманов.

"С решение на МС беше взето решение за учредяване на съвместно дружество с ПФК ЦСКА за съвместно изграждане на един нов обновен стадион и база за възстановяване. С изпълнение на решението, "Сердика спортни имоти" възложи на агенцията по вписванията да направи оценка от лицензиран оценител на активите на стадион "Българска армия" и възстановителна база Панчарево. Такава оценка беше направена. Уведомен е партньорът.

С ПФК ЦСКА е направена среща с ръководството. Уточнен е уставът на новото дружество, уточнени са параметрите по този договор. Миналата седмица "Сердика" покани ръководството на ЦСКА, за да видим докъде са стигнали. На този етап те се притесняват, защото все още няма строителни документи по проект", коментира Лазаров.

"На този етап се страхуват, защото трябва да преведат 8 милиона лева в новото дружество, което представлява около 25% от капитала на новоучреденото дружество за изграждането на стадиона. В момента топката е в ръцете на ПФК ЦСКА. Министерството и дружеството сме готови във всеки един момент да продължим работата по изграждането на този проект", добави той.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Страховете им идват от това, че в новоучреденото дружество имаме паритет в съвета на директорите, решенията там се взимат с единодушие. И те се страхуват, че един представител на дружеството може да спре изпълнението на проекта. Това ги притеснява, защото искат да има строителни документи и разрешение за строеж, за да бъдат по-спокойни."

"Това дружество прие в капитала си активи, които бяха занемарени през годините. Знаете случая с "Червено знаме", а знаете и за ред други, които обекти бяха занемарени през годините.

Дружеството прие от министерството 18 договора с федерации и спортни клубове, бяха извършени подобрения на цитираните имоти и тези подобрения изчерпаха наемите, които трябва да плащат към дружеството."

"Дружеството няма приходи от източници и на тази база то не може да осъществява основната си дейност – експлоатацията на тези обекти. Дружеството се намира в много тежко финансово състояние."

"На този етап дружеството само администрира и осъществява своите задължения, но е затруднено финансово. В момента се извършва проверка от данъчните служби във връзка със задълженията на дружеството", каза още Людмил Лазаров.

Вижте повече във видеото.