на живо

Серина победи Винъс и спечели титлата в Мелбърн

Американката подобри рекорда на Щефи Граф по спечелени титли от Шлема

Серина Уилямс победи сестра си Винъс с 6:4, 6:4 на финала на Откритото първенство на Австралия по тенис и спечели за седми път титлата в първия за годината турнир от Големия шлем.

За по-малката от сестрите Уилямс това е 23-и трофей в надправара от Шлем и тя вече е едноличен лидер в тази класация, като днес изпревари германската легенда Щефи Граф, която има 22 титли в Оупън-ерата (от 1968-а година насам).

Днешният финал противопостави и най-възрастните финалистки с обща възраст 71 години - В семейната битка Серина има 17 победи срещу 11 за Винъс, а на Големия шлем резултатът е 10-5 за по-малката сестра.

Серина стартира нервно мача и допусна пробиви на два пъти в първия сет. Но сестра й върна жеста и резултатът беше 2:2, което се оказа важен момент за победителката. Тя направи три двойни грешки в четвъртия гейм, но след това с нов пробив тя дръпна за 4:2. До края и двете печелеха подаванията си, за да се стигне до 6:4.

Във втория сет Серена пробва да вземе предимство в третия гейм, но сестра й издържа. След това обаче в 7-ия фаворитката наложи волята си и така си гарантира крайната победа.