на живо

Серина Уилямс, дъщеря ѝ и Натали Портман правят женски футболен отбор

Той ще бъде със седалище в Калифорния

Getty Images

След като постигна едва ли не всичко в женския тенис, носителката на 23 титли от Големия шлем Серина Уилямс се впуска в ново предизвикателство. То отново е свързано със спорт, но не на корт, а на... футболно игрище.

Бившата номер 1 в света на тениса вече е акционер в бъдеш женски футболен клуб, който ще бъде основан в щата Калифорния. Освен нея, ценни книжа в отбора ще притежава и нейната дъщеря - 2-годишната Олимпия, както и съпругът ѝ милиардерът Алексис Охинян.

Сред акционерите в клуба е и носителката на наградата "Оскар" за главна женска роля Натали Портман, както и колежката ѝ Джесика Частейн, която има във витрината си награда "Златен глобус". В списъка попадат и звездите от сериалите "Отчаяни съпруги" - Ева Лонгория, и "Грозната Бети" - Америка Ферера.

14 бивши футболистки от националния отбор на САЩ също ще притежават част от клуба. Най-известните имена са Миа Хам и Аби Уомбач.

Планът е отборът да бъде част от женското футболно първенство на САЩ през 2022 г., за когато е планирано в шампионата да бъдат приети още отбори.

"Искаме да съберем добри партньори - от футболния свят, от спорта, от бизнеса и технологиите от шоубизнеса. От тези хора е съставен и нашият град. Всички те имат специални възможности, които ще изградят тима ни", заяви Портман.

Групата от инвеститорки нарича себе си "Градът на ангелите", което предполага, че отборът ще бъде базиран с Лос Анджелис. 

В последните години женският футбол в САЩ бележи забележителен растеж откъм зрителски интерес. С 22% е нараснал броят на феновете, които гледат женски футбол по стадионите, след като националния тим на страната спечели четвъртата си титла от световно първенство през 2019 г.

В момента само 8 отбора участват в женското футболно първенство отвъд Океана. 6 от тях са свързани с мъжки отбори, които играят в Мейджър Сокър Лийг и по-скоро се развиват с тяхна помощ. Новият клуб ще развива само дамски тим.