на живо

Северна Ирландия удави Украйна и записа първа победа на еврофинали

Северна Ирландия - Украйна 2:0

Getty Images

Северна Ирландия записа исторически първи успех на европейско първенство. Тимът на Майкъл О‘Нийл победи Украйна с 2:0 на „Стад де Люмиер“ в Лион.

Двата тима изиграха скучен мач, тъй като обръщаха повече внимание на дефанзивните действия. Добри голови възможности почти нямаше, а сипещият се още от началните минути на срещата дъжд допълнително забави игровото темпо.

Снимка: Getty Images

Първи към противниковата врата погледнаха северноирландците. Стражът на Украйна Пятов трябваше да показва класа още във 2‘ минута.

След това двата тима водеха битка предимно в средата на терена и като цяло действаха предпазливо.

В 28‘ минута Джейми Уорд центрира и намери Конър Уошингтън в наказателното поле на украинците, но нападателят не съумя да отиграе.

Снимка: Getty Images

Малко по-късно Северна Ирландия стигна до най-чистото положение до този момент в мача. Крейг Каткарт се възползва от нелошо центриране от ъглов удар и стреля с глава, но топката мина на сантиметри покрай страничния стълб.

В 37‘ минута и Джейми Уорд бе близо до откриване на резултата. Ударът му обаче също премина встрани от вратата. Пет минути по-късно центриране на Стивън Дейвис можеше да се превърне в гол, но Пятов реагира, избивайки топката в ъглов удар.

Снимка: Getty Images

Корнерът не доведе до нищо опасно. В ответната атака Коноплянка направи отличен пробив и стреля, но на пътя на топката застана бранител на Северна Ирландия.

До почивката нулевото реми се запази, а втората част започна с гол за Северна Ирландия. Защитникът на английския Уест Бромич Гарет МакОули оползотвори центиране на Оливър Норууд от пряк свободен удар и с глава прати топката в горния ляв ъгъл на украинската врата - 1:0.

Снимка: Getty Images

Тимът на Михайло Фоменко можеше да изравни още в ответната атака. Коноплянка центрира и намери Селезньов, който стреля силно с глава, но право в ръцете на МакГовърн.

В 58‘ минута проливният дъжд бе сменен от градушка и това накара главния съдия Павел Краловец (Чехия) да спре мача за няколко минути.

След подновяването на играта Украйна отчаяно се впусна напред в търсене на изравнително попадение.

Снимка: Getty Images

"Жълто-сините" направиха и трите си смени. В игра влязоха Зозуля, Гармаш и Зинченко, но тимът на Михайл Фоменко продължи да разочарова. На няколко пъти добри шансове пропиля Коваленко, който стреляше от дистанция вместо да подава.

Северна Ирландия се защитаваше отлично, а в края на даденото от съдията 6-минутно продължение британският тим сложи и точка на спора с втори гол. Негов автор беше Найъл МакГин.

Снимка: Getty Images

Така тимът от Обединеното кралство стигна до първи успех на еврофинали и запазва надеждите си за класиране за фазата на директните елиминации.

Украйна пък записа втора загуба и има минимални шансове да продължи напред.

Съставите

от ляво надясно / от горе надолу: Каткарт, МакГовърн, МакОули, Дж. Евънс, Хюз, Далас, Уошингтън, К. Евънс, Дейвис, Норууд, Уорд (Photo: GettyImages)

от ляво надясно / от горе надолу: Ярмоленко, Ракитски, Пятов, Степаненко, Хачериди, Селезньов, Сидорчук, Шевчук, Федетски, Коваленко, Коноплянка (Photo: GettyImages)