на живо

Севиля сменя Билбао като домакин на Евро 2020

Промените се налагат заради мерките срещу коронавирус

Reuters

По-малко от 50 дни преди началото на Европейското първенство по футбол стана ясно, че Испания ще домакинства мачове на стадион „Ла Картуха“ в Севиля. Арената в Андалусия ще замени „Сан Мамес“ в Билбао като един от градовете-домакини на първенството през това лято.

Решението на УЕФА е продиктувано от обстановката с разпространението на COVID-19 в Испания. Властите в Андалусия са заявили, че стадионът в Севиля ще може да приеме фенове на 30% от капацитета си. В същото време домакините от Билбао не могат да гарантират присъствие на фенове по трибуните на "Сан Мамес".

Снимка: Reuters

"След решението на местните власти стана ясно, че е малко вероятно феновете да могат да присъстват на мачовете, които трябваше да се играят в Билбао. Затова със съдействието на Кралската испанска футболна федерация, УЕФА предложи тези мачове да бъдат преместени на друго място в тази страна, за да се даде възможност на феновете да присъстват на срещите, година след като им бе забранено да гледат футбол на стадиона", заявиха от европейската футболна централа.

От началото на годината "Ла Картуха" е приел 3 финала от турнирите в Испания – за Суперкупата на Испания и два за Купата на Краля. Там ще се играят 3 мача от Група "E", в която са Испания, Швеция, Полша и Словакия. Освен това "Ла Картуха" ще приеме и един от осминафиналните мачове в надпреварата.

Снимка: Reuters

Стадионът в столицата на Андалусия е с капацитет от 60 000 места. Така по време на Европейското на трибуните ще могат да присъстват до 18 000 зрители.

На заседанието на изпълнителния комитет днес стана ясно, че Дъблин също няма да е домакин на мачове от предстоящото европейско първенство. Срещите, които трябваше да се играят в Ирландия, са пренасочени за Лондон, Великобритания и Санкт Петербург, Русия.

Мачовете от турнира, който беше отложен с една година заради пандемията, ще се играят от 11 юни до 11 юли в 11 държави вместо предварително планираните 12.