на живо

"Севиля" срази "Юнайтед" по пътя към нов триумф в Лига Европа

Андалусийците на финал след обрат

Getty Images

"Севиля" продължава похода си към рекорден шести триумф в Лига Европа! Андалусийците победиха с 2:1 "Манчестър Юнайтед" в полуфиналния мач помежду им, игран пред празните трибуни на "РайнЕнергиЩадион" в Кьолн, Германия.

Испанският тим стигна до успеха след обрат. "Юнайтед" откри резултата още в 9', когато Бруно Фернандеш се разписа от дузпа, отсъдена за фаул срещу Маркъс Рашфорд. Наказателният удар е 22-ри за "червените дяволи" във всички турнири от началото на сезона. В Топ 5 първенствата на Стария континент няма отбор с повече.

Снимка: Getty Images

"Севиля" обаче възстанови равенството в 26' чрез Сусо, възползвал се от подаване на Серхио Регилон. Малко преди попадението за испанците обаче реферът Феликс Брих сбърка, отсъждайки тъч в полза на "Севиля", от който започна головата атака.

В крайна сметка в герой за тима на Юлен Лопетеги се превърна влезлият като резерва Люк Де Йонг, който се възползва от колективна грешка в защитата на "Юнайтед" в 78' и преодоля Давид Де Хеа от близка дистанция, оформяйки обрата.

Снимка: Getty Images

Любопитното е, че двата тима се срещнаха в елиминациите на Лига Европа и през 2018 г., когато "Севиля" отстрани "Юнайтед" в осминафиналите, след 0:0 на "Рамон Санчес Писхуан" и успех с 2:1 на "Олд Трафорд", постигнат с обрат. Победното попадение за "рохибланкос" в реванша бе отбелязано в същата тази 78'.

Сега отборът на "Севиля", който няма загубен финал в турнира, ще спори за трофея с победителя от сблъсъка между "Интер" и "Шахтьор" Донецк (утре от 22:00 ч., пряко по bTV Action).

Финалът е насрочен за 21 август (петък) и също ще се проведе в Кьолн.

След отпадането на "Манчестър Сити" от Шампионската лига и на "Юнайтед" от Лига Европа, за първи път от 2015 г. насам Висшата лига няма да има свой представител във финалите на двата турнира на Стария континент. Разочарованието идва, след като през миналия сезон за двата трофея спориха само английски отбори.