на живо

Шампионът Алжир отпадна гръмко от турнира за Купата на африканските нации

"Пустинните лисици" не прескочиха груповата фаза

Шампионът Алжир отпадна гръмко от турнира за Купата на африканските нации

Алжир приключи участието си в турнира за Купата на африканските нации още след груповата фаза! На фона на огромните очаквания за втори пореден триумф в надпреварата, носителят на трофея от 2019 г. остана на последно място в група 5, губейки с 1:3 в решителния сблъсък срещу Кот д'Ивоар.

"Пустинните воини" трябваше да спечелят двубоя, за да продължат напред, но с играта си изобщо не доказаха, че са способни да реагират при неприятните обстоятелства след 0:0 срещу Сиера Леоне и загуба 0:1 от Екваториална Гвинея. В същото време "слоновете" спечелиха групата със седем точки и на осминафиналите ще срещнат друг от северноафриканските грандове на национално ниво - Египет, воден от Мохамед Салах.

Снимка: Getty Images

Франк Кесие даде преднина на Кот д'Ивоар в 22-ата минута на 50-хилядния ст."Япома" в крайбрежния камерунски град Дуала. Полузащитникът на "Милан" вкара за първи път на континентални финали, получавайки топката от Никола Пепе.

Още до почивката "слоновете" удвоиха преднината си. В 39-ата минута точен бе друг от полузащитниците - Ибрахим Сангаре, който засече центриране на капитана Серж Орие.

Само девет минути след почивката, вместо Алжир да започне своя обрат, във вратата на тима падна трети гол. Негов автор бе Пепе, който блесна с прекрасен завършващ удар. "Пустинните лисици" получиха частица надежда в 60-ата минута чрез дузпа, отсъдена от рефера Виктор Гомес, но звездата Рияд Марез изстреля топката в страничния стълб. Неговият тим поне се отсрами с едно попадение в 33-ото издание на турнира, реализирано от халфа Софиян Бендебка в 73-ата минута.

Снимка: Getty Images

Кот д'Ивоар ще играе в елиминационната фаза за осми път в последните девет издания на надпреварата, преследвайки трета купа след тези от 1992 и 2015 г. Макар и да рискуват, срещайки Египет на осминафиналите, "слоновете" предпочетоха да вземат сладък реванш срещу Алжир, от който загубиха при изпълнение на дузпи на четвъртфиналите през 2019 г. в Египет.

Снимка: Getty Images

За последно именно Кот д'Ивоар отпадна още след групите като шампион през 2017 г. в Габон. Алжир допуска да бъде елиминиран преди втората фаза на надпреварата за трети път при последните си пет участия, прощавайки се засега с мечтата си да изравни Нигерия по спечелени трофеи - три.

В другия двубой от групата Екваториална Гвинея надигра Сиера Леоне с 1:0. Победният гол бе дело на Пабло Ганет, а неговият отбор завърши на второ място в групата и очаква победителя от група 6 за свой съперник в първия кръг на елиминациите.

Снимка: Getty Images