на живо

Шампионът Чили е аут! Копа Америка чака своя нов властелин

Перу поднесе изненадата на полуфинал

Reuters

Копа Америка ще има нов шампион! Първенецът от миналото издание на надпреварата Чили загуби изненадващо на полуфинал от Перу с 0:3 и няма да може да защитава трофея си!

За инките това ще е трето участие на финал в турнира. Те триумфираха при първите си два опита да станат първенци на Южна Америка - през 1939 и 1975 г. Този път обаче предизвикателството е голямо, тъй като съперник на финала ще бъде 8-кратният шампион Бразилия.

Иначе Перу показа пълно надмощие в мача срещу Чили в Порто Алегре. Първия гол вкара Едисон Флорес в 21-ата минута. Прецизният му шут не остави шансове на вратаря на съперниците. 

Вторият гол падна след груба грешка на вратаря на Чили - Габриел Ариас. Той излезе от наказателното поле, опита се да спре атака на противника, но не успя и без особени проблеми Йотун удвои преднината на своя тим.

Снимка: Reuters

Последва опит за натиск от страна на шампионите, но без особен успех. Перуанците също не се отказваха и опитваха да отбележат още голове. Така се стигна до 1-ата минута на продължението, когато Гереро излезе сам срещу вратаря и не сбърка. 

В самия край на срещата пък Варгас пропусна дузпа за Чили.

Финалът на 46-ото издание на Копа Америка е в неделя (7 юли). За първи път в историята на турнира Перу и Бразилия ще спорят за трофея.