на живо

Шампионът Усик от Киев: Родината е по-важна от реванша с Джошуа

Не искам да стрелям и да убивам, но ще го направя, ако се наложи, твърди боксьорът

Световният шампион по бокс Олександър Усик призна, че не знае кога ще защитава титлите си в тежка категория срещу Антъни Джошуа. В разгара на преговорите украинецът се прибра в своята родина, за да я брани с оръжие от руската инвазия.

"Наистина не знам кога ще се върна на ринга - заяви той в интервю за Си Ен Ен. - Родината и честта са по-важни за мен от шампионския пояс".

Непосредствено преди началото на войната Усик се намираше във Великобритания, където промотираше боксово събитие. След като получи критики, че се опитва да избяга от сраженията, той хвана полет за Варшава, след което шофира стотици километри, за да се прибере у дома. Часове по-късно публикува в "Инстаграм" своя снимка с картечница и обяви, че се е присъединил към териториалната отбрана на Киев.

"Скъпа Украйна и скъпи украинци, някои твърдяха, че бягам. Това не е вярно - пътувах по работа и сега се върнах. У дома съм. Приятели, трябва да се обединим и да преодолеем това, защото сме изправени пред изключителни трудности. Обзет съм от емоции и съм силно загрижен за моята страна и нашия народ. Приятели, трябва да спрем тази война и трябва да го направим заедно", написа тогава шампионът.

В момента 35-годишният Усик се укрива в мазе със семейството си и твърди, че е готов да отнема живот, ако това се наложи: "Ако искат да убият мен или моите близки, ще трябва да го направя. Но аз не искам това. Не искам да стрелям, не искам да убивам никого".