на живо

Шампиони с черни колани (ВИДЕО)

Калоян Бинев, Димитър Джорджев и Никол Чобанова се готвят за мултиевропейското първенство в София

Таекуондото - един от най-бързо развиващите се спортове у нас. Българските представители носят множество медали на страната ни от големи шампионати, а съвсем скоро родната публика ще може да гледа на живо изявите на огромна част от европейските величия в този спорт.

От 21 до 24 март в София ще се проведе второто издание на мултиевропейското първенство по таекуондо. В него ще участват над 2000 спортисти, а погледите на родните почитатели на този спорт ще са отправени към представянето на най-големите ни млади надежди - Калоян Бинев, Димитър Джорджев и Никол Чобанова. Те вече са изпитвали радостта да се качат на почетната стълбичка.

"Чувството е страхотно. Неописуемо е. Всички мечтаем, особено на олимпийски игри, да стигнем до там", разкрива Никол, която е бронзова медалистка от европейското първенство до 21 години през 2015 г.

"Знаеш, че си постигнал това, което трябва. Изпълнил си задачата. Чувстваш се горд от себе си, от това, че си зарадвал съотборниците си и сънародниците си", добавя Джорджев - бронзов медалист от европейското клубно първенство.

През 2018 г. Калоян Бинев спечели златото на мултиевропейското първенство, което се проведе в Пловдив. Той триумфира в категория до 63 кг.

"В началото семейно ме подтикнаха към този спорт. Аз заминах за Германия точно по тази причина, но се върнах, защото това е един от най-бързо развиващите се спортове у нас. Откакто се върнах, това ми донесе много големи успехи. Щастлив съм, че ги постигам за България. Знам, че имам бъдеще с този спорт", категоричен е той.

"Аз започнах да тренирам късно. Според майка ми най-безопасният спорт беше волейбол. Тренирах го 3 години, но ми стана много скучно. Исках да тренирам бойно изкуство и таекуондото ми хареса най-много", заяви дамата в компанията.

Калоян не крие, че в семейството му съществува конкуренция между него и сестра му Елена Бинева - едно от момичетата от националния ансамбъл по художествена гимнастика. Неговата половинка Мадлен Радуканова също е част от новите златни момичета.

"Да отдаваш внимание на някого всъщност е много трудно, защото понякога се прибираш уморен от тренировка. Само един професионален спортист може да те разбере. Откакто се запознах с нея, аз преоткрих себе си и започнах да постигам много силни резултати. Осъзнах, че момичето, което е до теб, може да те изстреля в космоса, а може и да те удари в земята", разказва той.

Приятелят на Никол е бивш таекуондист, а това спомага за тяхната хармонична връзка, предвид големите натоварвания и дългите часове в залата.