на живо

Шампионите на Пловдив (ВИДЕО)

Откриха "Алея на славата" в чест на 46 олимпийски медалисти

От днес Пловдив вече има своя "Алея на олимпийската слава“. В нея е отдадена почит на всички пловдивчани, спечелили медали на олимпийски игри.

Тя е с дължина повече от километър и се простира по протежение на Гребния канал – едно от любимите места за спорт и отдих на пловдивчани. Двуезични табели на български и английски отдават почит на всички 46 пловдивски медалисти от олимпийски игри.

Алеята събуди много скъпи спомени: "Самото награждаване, трябва да ви кажа, че беше много интересно, защото ние успяхме да вдигнем английската кралица на крака", сподели Сийка Келбечева - златна медалистка от Олимпиадата в Монреал през 1976 г.

„Да се качиш на стълбичката на Олимпиада – мисля, че това е мечта за всеки спортист, който тренира“, заяви Красимир Дунев, който е вицешампион от Игрите в Атланта през 1996 г.

Сребърният медалист от Атина 2004 Йордан Йовчев е убеден, че успехът е възможен и днес: "Трябва да си изключително амбициран, постоянен, уникална жажда за успех трябва да имаш“

Според златният медалист от Москва 1980 Асен Златев погрешната стратегия лишава спорта ни от масовост и успехи: „Това, което се е променило – че вече няма българска програма за младежта и спорта“

В Пловдив се надяват с олимпийската алея на славата да събудят интерес към спорта сред младото поколение.

Тагове: