на живо

Шампионките Стойка Кръстева и Ивет Горанова ще получат "Спортен Икар"

Ансамбълът по художествена гимнастика очаквано спечели наградата за отбор на годината

БУЛФОТО

Олимпийските шампионки в бокса и каратето от Игрите в Токио - Стойка Кръстева и Ивет Горанова, ще получат една от най-престижните награди у нас заради представянето си през годината. Двете ще бъдат отличени със "Спортен Икар". 

Статуетката за отбор на годината ще отиде очаквано при ансамбъла по художествена гимнастика. Стефани Кирякова, Лаура Траатс, Ерика Зафиров, Симона Дянкова и Мадлен Радуканова донесоха първо олимпийско злато за страната ни в този спорт. 

Снимка: Любомир Асенов, LAP.BG

Другите медалистки от Игрите в Токио - Антоанета Костадинова (сребро в спортната стрелба), Тайбе Юсеин и Евелина Николова (бронз в борбата), ще бъдат отличени с приза за "Впечатляващо представяне".

Наградите за млади и талантливи спортисти са две - за Изабела Янкова, който стана европейска шампионка по планинско колоездене, и за Николай Русев, който стана световен шампион в спортното катерене. 

Снимка: Instagram

В категорията "Пробив в световния спорт" отличията са за плувеца Йосиф Миладинов, който завърши на 8-мо място на олимпийските игри и стана европейски шампион на 100 м бътерфлай, както и за гребецът Емил Нейков, който е световен и европейски шампион на скиф до 23 години.

"Най-пресният" световен шампион - първенецът по вдигане на тежести Карлос Насар ще получи приз за достойно представяне през годината.

Параолимпийците Християн Стоянов (1500 м) и Ружди Ружди (тласкане на гюле) ще бъдат отличени за висок спортен дух.

Снимка: Reuters

Наградата "Шампионско дълголетие" отива при футболиста Мартин Камбуров, който подобри рекорда на Петър Жеков за най-много голове в родния шампионат. 

Наградата за "феърплей" се връчва на Николай Недков (ориентиране), спасил живота на своя конкурент Станислав Пачник (Полша) по време на Световното първенство в Турция, както и на футболния рефер Ивайло Стоянов, участвал активно в спасяването на турски международен шофьор при пътно-транспортен инцидент в Кресненското дефиле. 

Със специален приз на Фондация "Български спорт" са отличени световната и европейска шампионка по борба Биляна Дудова, състезателите по вдигане на тежести Христо Христов и Божидар Аврамов и европейските шампиони по бокс за младежи Уилям Чолов и Радослав Росенов. Награди в тази категория за навършване на кръгли годишнини получават и президентът на "Левски" Явор Цаков, дългогодишният председател на БФБадминтон Пюзант Касабян и членът на УС на Фондация "Български спорт" Здравка Йорданова.

Официалната церемония по раздаване на наградите "Спортен Икар" 2021 ще се проведе на 16 декември (четвъртък) от 11:00 часа в Грандхотел "София".