на живо

Шампионски портрети под моста (ВИДЕО)

Образите на Румяна Нейкова и Янко Русев красят естакадите на Околовръстния път на София

Шампионски портрети под моста (ВИДЕО)

От днес София е малко по-олимпийска! В столицата грейнаха образите на последната ни шампионка от Игритe - гребкинята Румяна Нейкова (Пекин 2008) и легендата във вдигането на тежести - Янко Русев (първенец от Москва 1980). На естакадите при Околовръстен път и Симеоновско шосе рисунките изобразяват емблематични моменти от спортните им кариери.

"Харесвам се, много добре се е получило. Радвам се. На тази снимка станах европейски шампион. Спомням си за моите успехи. За световните, европейски първенства и олимпийски игри. Спомням си големия труд в тренировъчния процес и се радвам, че тези хора са го оценили и са ме сложили на тази стена", споделя Русев, който е и петкратен световен и петкратен европейски шампион.

Снимка: Lap.bg

Той отправи послание към хората, които всеки ден минава покрай графитите на българските шампиони.

"Голям спортист се става с много труд, с много упоритост. Пожелавам на всички да се занимават на спорт. Е,  няма как всички да станат европейски, световни и олимпийски шампиони, но все пак да опитат"

Снимка: Lap.bg

Досега организацията "Алчен за спорт" разчиташе за подобни кампании на финансиране от Столична община. Този път обаче организаторите сами се нагърбват със задачата да намерят средства за новите графити. Изрисуването им отнема 1 седмица на Илиян Михайлов.

"И двамата са големи шампиони и си отиват заедно. Искаме да мотивираме младите да спортуват, да знаят, че имаме огромна история с такива чутовни успехи - европейски, световни и олимпийски титли. И се надяваме това да не остане история", споделя Борислав Чакъров, който е основател на "Алчен за спорт".

Снимка: Lap.bg

Преди години организаторите нарисуваха Стефка Костадинова и Йордан Йовчев под Моста на влюбените при Националния дворец на културата. След това около "Симеоновско шосе" се появиха рисунки на Валентин Йорданов, Евгения Раданова, Ивет Лалова и Кубрат Пулев. Направени преди 5 години, те вече имат нужда от освежаване заради течовете.

"Като организатори имаме личен ангажимент. Течовете вече са отстранени, така че гарантираме, че до 2-3 седмици рисунките ще бъдат освежени", обещава Чакъров.

Той заяви амбиция до края на годината в София да се появят още шампионски портрети.