на живо

От нулата: Новата реалност в националния отбор по волейбол

Квалификация ще определи дали "лъвовете" ще играят на европейското първенство

От нулата: Новата реалност в националния отбор по волейбол

Нова година, нови надежди и амбиции за едни по-успешни 12 месеца в българския волейбол. Така мъжкият национален отбор поглежда към европейската квалификация в Израел, която за "лъвовете" започва тази вечер.

Тимът ни ще се бори за първото място, даващо право на директно участие на Евроволей 2021. Съперници на отбора ни са домакинът Израел и Австрия.

Снимка: Lap.bg

Дълги години отборът ни се класираше директно за шампионата на Стария континент и не му се налагаше да минава през квалификации. Част от хората може би си задават и въпроса: А защо сега ще играем?

След заемането на незадоволителното 11-о място на шампионата през 2019-а (най-слабото представяне от 32 години насам), "лъвовете" не успяха да стигнат до директна квота за следващия континентален форум през тази година.

Регламентът предвижда за него да се класират първите дванадесет тима от подреждането на изминалото първенство, като в общата бройка обаче влизат и четирите страни-домакини. Шампионатът на Стария континент 2021 ще се проведе в Полша, Чехия, Финландия и Естония. Останалите участници до 24-те отбора ще бъдат излъчени след пресявки в Европа.

Снимка: Lap.bg

Ето защо "трикольорите" ще играят квалификация за европейско за първи път от 2008-а година насам. Връщаме лентата 12 години назад, когато в състава ни са Матей Казийски, Владимир Николов, Пламен Константинов. Под ръководството на Мартин Стоев България се стреми към класиране на първенството в Турция. Тимът ни участва на два квалификационни турнира – във Варна и в Португалия. В потока са още Хърватия и Израел. Българските волейболисти са в забележителна форма и печелят европейската квалификация с 6 победи и геймова разлика 18:0.

След олимпийските игри в Пекин през същата година обаче на треньорския пост е извършена рокада. На мястото на Стоев идва не кой да е, а Силвано Пранди. Италианският специалист извежда отбора ни до бронза на европейското, което е и последното ни отличие от голямо първенство.

Снимка: Lap.bg

Сега ситуацията в националния изглежда по далеч по-различен начин. Начело с Пранди, България ще търси класиране срещу отборите на Израел и Австрия. Тимът ни ще изиграе по два мача срещу съперниците, като само първенецът печели квота за Евроволей 2021. Освен имената на Цветан Соколов и Тодор Скримов, съставът ни за предстоящата квалификация е много по-различен от този, който игра на олимпийската квалификация преди година - основни фигури приключиха кариерите си в националния тим и сега се търсят техни заместници.

Снимка: volleyball.bg

За пореден път селекционерът не изневери на стила си да дава път на нови лица в представителния ни тим – с мисъл за градене на отбор за бъдещето. Пранди реши да използва тази квалификация срещу наглед непретенциозни съперници, като трамплин за доказване и утвърждаване. Най-младият сред националите е Александър Николов. 17-годишният волейболист е тръгнал смело по бащините стъпки. Син на дългогодишния национал - Владимир Николов, Алекс е основна фигура в младежкия национален отбор. Сега има уникалната възможност да бъде при батковците, които доскоро гледаше само отстрани. 

Снимка: Lap.bg

Сред новите лица е и диагоналът Димитър Димитров. 20-годишният младеж дебютира в националния отбор през лятото. А сега ще може да усети от адреналина да защитава цветовете на България и в официални мачове. Не знам дали талантливият волейболист осъзнава златната възможност, която получава в лицето на Цветан Соколов.

Да бъдеш резерва на един от най-добрите в света и по-важното, да можеш да учиш и "крадеш" от него – за Димитров тази квалификация може да бъде точно толкова ценна, колкото бе за едно 18-годишно момче преди 12 години.

Единственото име, което присъства в състава ни и за квалификациите през 2008-а година и сега е именно това на Цветан Соколов. Тогава талантът загатва за част от потенциала, който притежава и прави първите си стъпки в мъжкия национален отбор под зоркия поглед на Мартин Стоев. След като България се класира за Евроволей 2009 още след първия турнир във Варна, Стоев дава шанс на Соколов на мястото на Владимир Николов.

Снимка: БГНЕС

С усмивка на лице, Цецо си спомня за първия си мач от европейската квалификация през 2008-а срещу Португалия. Влиза толкова ентусиазиран и мотивиран, че при първата атака - забива топката с всичка сила в антената. Соколов, който през годините остана същия скромен, здраво стъпил на земята Цецо, с разликата, че сега е лидерът, който трябва да поведе България. Соколов, който иска да вижда в очите на младите онзи пламък и желание за себедоказване, които той е имал. Точно както преди 12 години в Португалия.

Снимка: Lap.bg

След като Виктор Йосифов и Теодор Салпаров окачиха фланелките на националния отбор, на поста либеро ще се разчита на Петър Каракашев и Владислав Иванов. За предстоящата квалификация, 22-годишният Алекс Грозданов ще поеме щафетата от Йосифов в центъра. Грозданов имаше възможността да играе редом до "тихия" лидер – Виктор Йосифов, а сега е време да задържи щафетата в свои ръце. След отпадането от групата на Николай Николов, младият волейболист, който през последните години играе в Италия - се превръща в един от най-опитните на този пост.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

13 години след последната ни квалификация – ситуацията преди и сега обаче е доста различна. Тогава имахме отбор, който стана трети в Европа. Сега по-скоро търсим отбора. Тази квалификация е шанс, не за класиране, защото няма нужда да коментираме, ако не успеем да победим Австрия и Израел. Тези мачове могат да бъдат отговор - идва ли отдолу поколение, което може да замести онези, които дълго се надявахме, че винаги ще бъдат част от националния отбор.