на живо

"Шапекоензе" след ужаса (ВИДЕО)

Възможно ли е тимът да преодолее трагедията?

Getty Images

"Шапекоензе", отборът, разбит от удар на съдбата в края на ноември, започна тренировки за новия сезон от бразилското първенство.

Видео:

"Зелените" се представяха блестящо през миналата надпревара като завършиха в горната половина на таблицата и достигнаха до финала на Копа Судамерикана за първи път в историята си.

Снимка: Reuters

Точно по пътя за него на 28 ноември голяма част от футболистите и щаба на "Шапекоензе" загинаха в самолетна катастрофа в близост до Меделин.

Снимка: Reuters

Сега, шест седмици след трагедията, пред погледите на фенове отборът от Шапеко се върна с нови герои на тренировъчната си база под наставленията на треньора Вагнер Манчини. Групата, излязла за първа тренировка, включваше 15 нови попълнения, 4-има играчи от миналия сезон и 10 обещаващи млади момчета от школата.

Снимка: Reuters

"Шапекоензе" стартира в бразилското първенство на 26 януари срещу "Жоанвил". Манчини ще изведе за първи път тима си само пет дни преди това в приятелски мач срещу шампиона "Палмейрас" на "Арена Конда" в Шапеко.

"Имаме много малко време да се подготвим и да създадем отбор, но се постарахме", заяви наставникът на "зелените", цитиран от "Мирър".

Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Клубът има тежката задача да се прероди. Вече провъзгласен за носител на Копа Судамерикана, "Шапекоензе" отказа въвеждането на правило, което да го спасява от изпадане от първия бразилски ешелон в следващите три години.

Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Младежите до 20 години на "Шапекоензе" във вторник от своя страна записаха престижна победа над младежите на "Сао Пауло" след равенство 0:0 и изпълнение на дузпи. Така продължиха напред към плейофите в младежката купа "Сао Пауло".

Снимка: Reuters

Един от малкото оцелели след самолетната катастрофа защитникът Нето преди броени дни се срещна с 10-те юноши, повикани в първия състав на "Шапекоензе", и ги мотивира така, както само един герой може.