на живо

Шави или Маурисио Почетино: Кой ще наследи Сетиен?

Испанските издания са категорични, че "Барса" ще уволни треньора си след тежката загуба от "Байерн" Мюнхен

Футболният "Барселона" записа една от най-тежките загуби в богатата си 120-годишна история. Каталунците отстъпиха с 2:8 на "Байерн" Мюнхен на четвъртфинал в Шампионската лига, а всички световни медии прогнозират, че след този срамен епизод, настоящият треньор Кике Сетиен ще остане без работа.

След мача той не каза, че си тръгва. Президентът на клуба Хосеп Мариа Бартомелу загатна, че скоро ще разберем какви решения е взело ръководството, а спортните издания започнаха да търсят заместник. Фаворитите за наследник на Сетиен, който зае треньорския пост в "Барса" през януари, са двама - Шави и Маурисио Почетино.

Бившият капитан на "Барселона" беше спряган за треньор на каталунците в началото на годината, когато беше уволнен Ернесто Валверде. Месец по-късно 40-годишният Шави разкри, че е отказал, защото не се е чувствал готов за тази отговорна позиция.

Снимка: Getty Images

"Твърде е рано в треньорската ми кариера, но мечтата ми все още е един ден да бъда треньор на "Барселона", каза Шави, цитиран от "Марка".

Той започва кариерата си от школата на "Барселона", а през 1998 г. става част от първия тим. С "Барса" Шави печели 8 титли на Испания и 3 Купи на краля. С тима триумфира 4 пъти в Шампионската лига, а феновете го обожават.

Другият голям фаворит за поста е останалият без работа в края на 2019 г. бивш мениджър на "Тотнъм" Маурисио Почетино. Аржентинецът е сочен за един от най-добрите треньори, като успя да изведе "шпорите" до финал на Шампионската лига през 2018/2019.

Снимка: Getty Images

Откакто Почетино е без работа името му често е свързвано с редица европейски грандове. Той бе сред фаворитите за нов треньор на "Ювентус", но в италианския гранд предпочетоха да заложат на Андреа Пирло. Специалистът познава добре испанския футбол от престоя си като футболист (1994-2001 г.) и треньор (2009-2012 г.) на "Еспаньол".