на живо

Шефът на английския футбол подаде оставка заради расистки коментар

Грег Кларк нарече играчи "цветни"

Расистки скандал в английския футбол! Шефът на местната асоциация Грег Кларк подаде оставка, след като използва фразата "цветни играчи" по време на онлайн заседание на парламентарната комисия по цифрови технологии, култура, медии и спорт.

Кларк отговаряше на въпрос, свързан с хомосексуалните футболисти и обидите по техен адрес. Тезата му гласеше, че на подобен натиск в социалните медии са подложени също така състезателките в женския футбол и тъмнокожите играчи.

Въпреки че по-късно се извини за думите си, той бе принуден да се оттегли от поста. Предстои процедура по избор на нов президент на централата.

"Питър МакКормик ще заеме временно ръководния пост във Футболната Асоциация. Бордът започва търсенето на нов шеф, който ще бъде назначен в близко бъдеще.", обявиха от английската футболна централа.

Редица звезди от Висшата лига, сред които националът Тайрън Мингс от "Астън Вила", вече призоваха мястото на Кларк да бъде заето от чернокож, тъй като това би отправило силно послание и би било знак за развитие в правилната посока.

Междувременно организацията Kick It Out, чиято мисия е борбата с расизма в спорта, осъди изказването на Кларк и подчерта, че мястото на подобни коментари е в историята.

63-годишният Кларк беше един от най-острите критици на поведението на феновете по време на мача България - Англия на ст. "Васил Левски". Заради маймунски звуци и обидни скандирания от трибуните страната ни беше наказана с два мача без публика и глобена със 75 000 евро за расизъм.

Управлението на Кларк продължи повече от 4 години. Той встъпи в длъжност на 4 септември 2016 г.