на живо

Шефът на плуването: Това е моят глас. Исках да вдъхна увереност на момчетата

Цялата тази история е саботаж срещу мен и националния отбор на България, коментира Георги Аврамчев

Шефът на плуването: Това е моят глас. Исках да вдъхна увереност на момчетата

Президентът на българската федерация по плувни спортове Георги Аврамчев призна, че на записа, с който bTV разполага, се чува неговият глас. Вчера (25 февруари) той се срещна с тримата уличени в употреба на станозолол плувци от националния тим - Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов, техните родители и ръководството на федерацията, треньорския и медицинския щаб. 

На запис, с който bTV разполага, Аврамчев казва: "Ти мислиш ли, че ако ние сме давали - имам предвид допинг, нещо - ще ви пуснеме на проби? Че тогава можем да ви скрием! Говорим си неща едно към едно. Така ли е? Ти поне си вътре в отбора и знаеш."

След като вчера отрече, че се чува неговият глас, днес (26 февруари) президентът на федерацията зави: "Да, признавам, че това е моят глас. Признавам, че са казани тези думи от мен. Но записът е нарязан и думите са извадени от контескта. Фразата, че ако съм знаел и съм давал, нямало да ги пусна на допинга и щях да ги скрия. Фразата е символична. Как ще ги скрия? Как да манипулирам? Това е нещо, което знам, че не мога да направя. Сега се замислям, че може би целенасочено съм го казал, като съм знаел, че нямам възможност и никога не съм го правил, за да вдъхна увереност на тези момчета и да им кажа, че 1000% е невъзможно. Признавам си, казал съм го", заяви той.

Снимка: Lap.bg

В допинг скандала, който избухна, след като bTV разкри за трите положителни проби, Аврамчев съзря опит за саботаж и дори лична атака.

"Цялата тази история e саботаж срещу мен и срещу националния отбор по плуване, тъй като на някои явно нашите успехи не са им по вкуса. Продължаме с разследването – откъде, как, защо, нямам обяснение. Нали не мислите, че някой от тук седящите ще вземе две хапчета и ще ги даде на тези състезатели. Престъпници ли сме? Отговорно мога да кажа, че не сме", заяви той.

Всички национали по плуване ще преминат през нова проверка. Ще бъдат изследвани и предоставяните им витамини и минерали. Пред bTV тритата уличени плувци заявиха, че са приемали хапчета в пластмасови чашки, предоставяни им от треньора Кристиян Минковски и лекаря на тима Любомир Петров.

Снимка: bTV

"Взехме решение от плувната федерация – ще предоставим на Антидопинговата агенция всички хапчета, които са давани. Ще искаме всички състезатели от националния отбор да бъдат тествани. Спирам да давам каквито и да е пресконференции и да говоря пред медиите, докато не излязат резултатите. Когато станат ясни, ще излезем и ще видим кой какво е правил", заяви Аврамчев.

Той не изключва да има и четвърта положителна проба на Габриела Георгиева. Тя е била тествана след като ѝ е поставена ваксина за коронавирус, заради която е приела и "Орбазон". Аврамчев увери, че федерацията разполага с документ, който би доказал завишените нива на забранено вещество, ако се наложи.

"Не сме мишки и ако сме виновни, ще си понесем отговорността. Това за мен е тежка провокация, саботаж бих казал. Искаме заедно да намерим виновника. От 20 години няма плувец от националния отбор, хванат с допинг. Ако аз съм такъв факир, който може да манипулира допинг проби, аз съм някакъв международен господ", каза той.