на живо

Шест години по-късно - "Манчестър Юнайтед" пак се провали на "Санкт Якоб" (ВИДЕО)

"Базел" постигна страхотна победа над "червените дяволи"

Reuters

Златан Ибрахимович изигра мач номер 120 от Шампионската лига в своята кариера, но и той не можа да помогне на своя "Манчестър Юнайтед" да избегне загубата при гостуването на "Базел". Домакините спечелиха с минималното 1:0 чрез гол в 89-ата минута, нанасяйки първо поражение на съперника в тазгодишното издание на турнира и едва четвърта от старта на сезона.

"Червените дяволи" инкасираха поражение на стадион "Санкт Якоб", шест години след като отново бяха надиграни на това съоръжение в груповата фаза през 2011-а, отпадайки преди елиминациите за сметка на продължилия напред "Базел". Сега тимът на Жозе Моуриньо се нуждаеше от точка, за да си осигури класиране на 1/8-финалите, но преди последния кръг това все още не е напълно сигурно, макар шансовете да не се случи да са незначително малки. 

Английският тим доминираше тотално през първото полувреме, но така и не стигна до гол във вратата на домакините. Ромелу Лукаку и Антони Марсиал излязоха на чисти позиции, но Томаш Вацлик се отличи със страхотни спасявания. Навършилият 30 години в деня на срещата Маруан Фелайни на два пъти стреля с глава, но и неговите опити бяха отразени, единият от голлинията. Марсиал уцели греда след центриране, което не бе засечено от никого, а след изстрел на Маркос Рохо и рикошет топката отново се отби от гредата, но този път от напречната.

Рохо изигра първи мач за "Юнайтед" от април месец насам, след като бе възстановен напълно от тежка контузия. Джеси Лингард пък записа двубой номер 100 за "червените дяволи", а в състава на гостите имаше и още един рожденник - Крис Смолинг, който вече е на 28 години.

След почивката ситуацията на терена се промени коренно. "Базел" вдигна темпото в атаките си, увеличи агресията и на свой ред започна да създава опасни положения. Стражът на гостите Серхио Ромеро дори се намеси решително на няколко пъти. В 74-ата минута Златан Ибрахимович влезе в игра, само за да стане свидетел отблизо на победния гол на съперника в 89-ата минута. 

Точен бе Михаел Ланг, който засече центриране на Раул Петрета и хвърли в екстаз феновете по трибуните. Успехът е едва трети за "Базел" в последните 10 домакинства от Шампионската лига, но той осигури актив от 9 точки на швейцарците. Чрез него тимът на Рафаел Вики отново се изкачи на второ място след лидера "Юнайтед" (12 т). ЦСКА Москва също има 9 точки, но е трети, заради по-лоши показатели в директните сблъсъци с "Базел".

В последния кръг на 5 декември "Базел" гостува на "Бенфика", а "Манчестър Юнайтед" излиза у дома срещу руснаците в търсене на поне точка, за да си осигури класиране и първото място.