на живо

Шест месеца наказание за Хоуп Соло заради "страхливци"

Федерацията на САЩ наказа вратарката след нейно изказване в Рио

Getty Images

Вратарката на националния отбор на САЩ Хоуп Соло е наказана за шест месеца. Тя няма да може да играе през следващата половин година заради изказване след отпадането от олимпийския турнир в Рио де Жанейро, съобщава "Ройтерс".

Женският футболен отбор на САЩ, който е трикратен олимпийски шампион, отпадна на четвъртфиналите в тазгодишния турнир от Швеция след изпълнение на дузпи. След мача Соло се изказа доста остро за съперничките си.

"Гордея се с отбора си, но също така мисля, че днес играхме срещу една банда страхливци. Мачът не беше спечелен от най-добрият тим", каза тогава тя.

Снимка: Getty Images

От футболната федерация на САЩ не подминаха думите ѝ и наложиха строга санкция на 35-годишната състезателка.

"Феърплейът и уважението трябва да бъдат почитани и извън спортното игрище. Изискваме от всички наши състезателки да правят това, без изключение. Предвид последните събития и частни разговори с Хоуп, решихме да ѝ наложим дисциплинарно наказание и да я отстраним от националния отбор", се казва в официално съобщение на федерацията.

Наказанието на вратарката влиза в сила от момента на обявяването му, което означава, че Соло няма да може да облече националния екип до февруари 2017 г.

Наказание от подобен тип не е първо за състезателката. През 2015 г. тя беше отстранена за 30 дена, след като съпругът ѝ беше хванат да шофира в нетрезво състояние, а футболистката беше в колата.

През 2014 г. пък Соло беше обвинена, че е нанесла побой над сестра си и племенника си.