на живо

Шестият "София Екиден Маратон" завърши с нов рекорд (ВИДЕО)

В надпреварата имаше и звездно присъствие

С нов рекорд завърши шестото издание на щафетния "София Екиден Маратон" из централните улици на столицата ни със старт-финал пред Националния стадион "Васил Левски". В надпреварата се впуснаха и най-добрият български сноубордист Радослав Янков, биатлонистът Красимир Анев, боксьорката Станимира Петрова, бившият футболист и треньор на футболния ЦСКА Христо Янев, героят от САЩ'94 Гошо Гинчев и други.

Миналогодишните шампиони "Маратон Пловдив" триумфираха за втори пореден път с най-добро постижение за състезанието. Със силно подкрепление от румънски бегачи отборът на Николай Начев, Йосеф Сбаи, Алекс Василев, Стефан Гаврил, Роберт Некула и Мариус Йонеску финишира за 2.09:16 часа. Рекордът на софийския Екиден беше пак на "Маратон Пловдив", но не в същия състав - 2.11:36 часа.

Второто място завоюваха бегачите на SLS Dream Team за време от 2.10:09 часа. Трети финишираха The Dream team за 2.26:15 часа.

Освен общо класиране, надпреварата имаше отделно за щафети мъже, щафети жени, корпоративни щафети, смесени щафети, свободно смесена щафета и държавни структури.

Състезанието "Екиден" е единствено по рода си в България. Атлетите са обединени в отбори от по шестима души, които изминават класическата дистанция от 42.195 км. Бегачите са разпределени на шест поста (5 км+10 км+5 км+10 км+5 км+7.195 км = 42.195 км).

Ежегодно събитието се провежда в чест на националния празник Съединението на Княжество България и Източна Румелия, за което символизира и щафетното бягане.

През тази година състезание отново беше под патронажа на посолството на Япония. Именно от Азия идва името "Екиден", което е комбинация от думите "пункт" и "предаване". За първи път щафетен маратон се провежда именно в Страната на изгряващото слънце.