на живо

Суперлигата се разпадна, шестте английски тима напуснаха проекта

Само два дни след основаването на новия турнир

Reuters

Проектът "Суперлига" се провали само два дни след неговия старт. Основателите на турнира останаха наполовина, след като и шестте английски тима, които първоначално обявиха участието си, се отказаха.

"Челси" бе отборът, който първи официално обяви, че започва постъпки за прекратяване на договора си, а след това и от "Манчестър Сити" съобщиха, че са стартирали същата процедура.

Техният пример бе последван от "Ливърпул" и "Манчестър Юнайтед", които твърдят, че са се вслушали във феновете си, които бяха категорично против Суперлигата.

Междувременно пък изпълнителният директор на "червените дяволи" Ед Уудуърд хвърли оставка.

Президентът на "Тотнъм" Даниел Леви съжали за безпокойството, причинено на запалянковците, а от "Арсенал" се извиниха на своите фенове и определиха като грешка първоначалното съгласие да станат част от новия проект.

Според медии в Испания, местните "Барселона" и "Атлетико" Мадрид също ще обяват оттеглянето си, а същото ще сторят и италианските "Милан", "Интер" и "Ювентус".

След съобщаването на новината за сформирането на Суперлигата, ФИФА, УЕФА, местните правителства и запалянковците разкритикуваха новата надпревара, а от футболните структури заплашиха със сериозни последствия за клубовете и техните играчи.

"Удовлетворен съм да приема с добре дошли обратно "Манчестър Сити" в европейското футболно семейство. "Сити" e истинска придобивка за играта и съм радостен да работя с клуба за по-добро бъдеще. Проявиха интелект и се вслушаха в многото призиви, най-вече от страна на феновете, изтъкващи предимствата на сегашната система за целия европейски футбол - от триумфа в Шампионската лига до първата тренировка на млад футболист в голям клуб. Както казах на конгреса на УЕФА, за да се признае една грешка, трябва мъжество, но аз никога не съм се съмнявал, че те (ръководството на "Манчестър Сити" - б.р.) ще проявят здрав разум и ще вземат това решение.", коментира президентът на УЕФА Александър Чеферин след новината, че "небесносините" се отказват от проекта.

Снимка: Reuters

На този фон на отказването на английските тимове председателят на Суперлигата и президент на "Реал" Мадрид Флорентино Перес обяви, че ще се бори за спасяването на проекта, който обаче вече е замразен в търсене на правилните стъпки и промяна.

Oт Суперлигата, чието седалище е в Мадрид, заявиха, че "предвид обстоятелствата ние трябва да обмислим наново най-подходящите стъпки, за да променим проекта". Те остават уверени, че целите им са "да предоставим на привържениците възможно най-доброто изживяване, както и увеличаване на солидарните плащания за цялата футболна общност".

Според организацията английските клубове се оттеглят под натиска срещу тях. Ръководството на Суперлигата продължава да вярва, че сегашният вид на европейския футбол трябва да се промени.