на живо

Шиърър и Анри са първите в Залата на славата на Висшата лига (ВИДЕО)

Още шестима ще се присъединят към тях след допитване до феновете

Алън Шиърър и Тиери Анри са първите футболисти, приети в Залата на славата на Висшата лига. Бившите нападатели имат общо 435 гола в английския елит и седем трофея "Златната обувка".

Залата на славата признава и почита изключителните умения и талант на футболисти, придали изящество на Висшата лига от създаването ѝ през 1992 г., посочват организаторите.

Легендата на "Нюкасъл" Алън Шиърър е първият футболист със сто гола във Висшата лига, като остава и единственият, който го е правил с два отбора. Той отбелязва 112 попадения в едва 138 мача за "Блекбърн", като става и шампион с отбора през 1995 г. След това десет години играе за "джордитата", за които има 148 попадения в 303 мача.

"Всичко, което винаги съм искал, беше да съм професионален футболист. Мечтаех да го направя, мечтаех да печеля купи, да вкарам на "Сейнт Джеймсис парк", да нося черно-бялата фланелка с номер 9 и беше фантастично. Насладих се на всяка минута", каза Алън Шиърър по повод огромната чест, която му бе оказана.

Тиери Анри вкарва 175 гола в 258 мача за "Арсенал", като в пет поредни сезона завършва с 20 или повече гола. Французинът печели две титли на Висшата лига и е в основата на "Непобедимите" - състава на Арсен Венгер, който завършва сезон 2003/04 без загуба.

"Като малък просто опитвах да направя така, че да получа чифт обувки, а сега съм в Залата на славата. Ако в началото на кариерата ми ме бяхте попитали дали ще вляза в Залата на славата, нямаше да повярвам. Това е прекрасна чест", каза Анри.

През следващите няколко седмици феновете ще имат право чрез гласуване да изберат още шестима футболисти, които да се присъединят към Шиърър и Анри. Сред спряганите любимци на запалянковците са Стивън Джерард, Франк Лампард, Уейн Рууни, Рой Кийн, Ерик Кантона и други.