на живо

Шифрин триумфира и в супергигантския слалом в Банско (ГАЛЕРИЯ)

Тя е само на победа от третото място във вечната ранглиста по победи за Световната купа

Американката Микаела Шифрин е голямата победителка в Банско! След като тя триумфира в спускането в петък, днес носителката на Големия кристален глобус в последните 3 сезона беше най-бърза и в супергигантския слалом в старта за Световната купа.

Шифрин завърши с време 1:10.88 минути, като остави зад себе си италианката Марта Басино (1:11.17 минути) и Лара Гут-Бехрами от Швейцария (1:11.58 минута).

Снимка: Ладислав Цветков

Голямата конкурентка на американката в генералното класиране - Федерика Бриньоне, показа страхотна форма, но претърпя падане в края на пистата и не успя да завърши днешното състезание.

Снимка: Ладислав Цветков

66-ата победа в старт от Световната купа на Шифрин я доближи само на 1 успех от третото място в по този показател в историята. Пред нея е австриецът Марсел Хиршер (67 победи), голяма звезда при жените Линдзи Вон, която сложи край на кариерата си през 2019 г. (82 победи), и легендарният швед Ингемар Стенмарк (86 победи).

Също така американката вече може да се похвали, че е била победителка в четирите основни дисциплини през настоящия сезон - слалом, гигантски слалом, супергигантски слалом и спускане.

За подгласничката на Шифрин - Басино, това е втори подиум в Банско, след като в събота (25 януари) се нареди на второ място в спускането. 

В състезанието участие не взе олимпийската шампионка Естер Ледецка, която предпочете да насочи силите си към следващия старт от Световната купа в Русия.

Снимка: Ладислав Цветков

След старта в Банско, Шифрин увеличи аванса си начело в класирането за Големия кристален глобус. Тя вече има 1225, втора е Федерика Бриньоне с 855, а Петра Влъхова е трета с 830 точки.