на живо

Шок за един от фаворитите за Купата на африканските нации

Тунис елиминира Нигерия на 1/8-финалите

Въпреки статуса си на голям фаворит за спечелването на Купата на африканските нации, Нигерия отпадна още на осминафинал. Тунис, който имаше безброй проблеми, поднесе още една изненада в турнира и победи с 1:0. Единственият гол отбеляза Мсакни в 47-ата минута с удар от дистанция и грешка на вратаря Окойе.

Тунизийците бяха с редуциран избор на състав заради големия брой заболели от коронавирус. Дори селекционерът Кебайе е в изолация заради положителен тест. Така или иначе, той нямаше да може да бъде на пейката за днешния мач заради изгонването му в последния двубой на тима от груповата фаза.

Нигерия разочарова с липсата на голови ситуации, въпреки че в отбора личат имена като Ихеаначо ("Лестър"), Чуквуезе ("Виляреал"), Ндиди ("Лестър"), Олаинка ("Славия" Прага) и Алекс Иуоби ("Евертън"). Иуоби ще има безсънна нощ, след като се появи в игра в 60-та минута и само шест по-късно беше изгонен.

Първоначално реферът му показа жълт картон, но след намесата на ВАР промени цвета на картона с червен.

Това е първа победа в редовното време за Тунис срещу Нигерия в мач от Купата на африканските нации. На предишното издание на турнира нигерийците спечелиха с 1:0 в мача за бронзовите медали.

Последната загуба на Нигерия от този съперник е през 2004 г., когато на полуфинал тунизийците печелят след дузпи. Именно тогава печелят и единствената си купа от надпреварата на континента.

Съперник на Тунис на 1/4-финалите ще бъде Буркина Фасо, който по-рано се наложи след дузпи над Габон.

В понеделник (24 януари) по RING ще бъдат излъчени още два мача от 1/8-финалите на турнира. В 18 ч. е срещата Гвинея - Гамбия, а в 21 ч. Камерун ще се изправи срещу Коморски острови.