на живо

Шок за Египет и Африка! "Фараоните" бяха разплакани от ЮАР

С късен гол южноафриканците победиха домакина на Купата на африканските нации с 1:0

Отборът на Република Южна Африка потопи Египет в сълзи! "Бафана Бафана" спечели с 1:0 1/8-финала за Купата на африканските нации срещу домакините. Единственото попадение вкара Тембинкоси Лорч. В предишните мачове Лорч не беше записал нито една минута, което доведе до остри критики срещу селекционера Стюарт Бакстър. Избраният за най-добър футболист на местното първенство се отблагодари с гол в 85-та минута.

Попадението е едва второ за южноафриканците от началото на турнира, като те излязоха от своята група като един от най-добрите трети. Досега те имаха едно попадение и една победа с 1:0 срещу Намибия. Сега дублираха резултата срещу сочения за фаворит в турнира тим на Египет. "Фараоните", които в три поредни мача нямаха допуснат гол, инкасираха такъв във възможно най-неприятния момент. Отборът на Египет беше без загуба в последните си 24 мача, състояли се на своя територия във всички турнири. За последно през ноември 2014 Сенегал си тръгна с успех от двубой на египетска почва и тогава също с 1:0.

Чисти голови положения пред двата тима рядко се откриваха, а най-добрата възможност през първото полувреме бе за Махмуд Хасан-Трезеге. Той обаче стреля прекалено слабо. Южноафриканците разчитаха на контраатаки, но от пряк свободен удар на Пърси Тау затрудниха най-много стража Ел Шенави.

През второто полувреме за първи път на терена от началото на турнира се появи Амр Врда. Египетският футболист беше изгонен от лагера заради разкритията, че в социалните мрежи е тормозил модел. След публичната защита от Мохамед Салах и капитана Ахмед Ел Мохамади се стигна до завръщането му в отбора, а днес и на терена. Публиката в Кайро го посрещна с аплодисменти.

Преди мача селекционерът Бакстър беше заявил, че ако неговият тим спечели, това ще доведе до "национална катастрофа в Египет". Феновете по трибуните се държаха за глава, а други не можеха да спрат сълзите си. Подложеният на силни критики заради стила на игра на Египет Хавиер Агире се очаква да бъде освободен от поста след това поражение.

Република Южна Африка продължава положителния си баланс в мачовете с Египет, като от 12 мача има 7 победи, 4 пъти е губил и 1 е завършвал наравно със своя съперник. На 1/4-финалите "Бафана Бафана" ще срещне Нигерия.