на живо

Ще бъдат ли отменени олимпийските игри заради коронавируса?

Това ще е една от най-големите новини в историята на спорта

Reuters

Отлагането или отмяната на най-голямото спортно събитие в света заради коронавируса би било нещо невиждано в мирни времена. 

Олимпийските игри в Токио трябва да се проведат между 24 юли и 9 август – ето някой от ключовите въпроси, срещу които олимпийското движение трябва се изправи.

Последните новини от Япония

Сериозните притеснения се дължат на географската близост на Япония до Китай, където вирусът започна да се разпространява, както и случаите на заразени в страната. Обучението на доброволците за Токио 2020 беше отложено, бяха наложени ограничения на маратона в Токио миналата седмица, като в състезанието участваха единствено професионални атлети, а футболните мачове от първенството са временно прекратени. Страната затвори училищата си.

Турнирът "Азия Ръгби7", който трябваше да се проведе следващия месец и да е важен тест за организаторите в Токио, беше отменен в сряда. Тази новина дойде в момент, в който президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах говореше пред медиите след двудневна среща на изпълнителния комитет. 

Снимка: Reuters

Заради разпространението на коронавируса, организаторите на Токио 2020 взеха решение да намалят мащабите на щафетата за пренасянето на олимпийския огън, който по традиция обикаля максимално много страни.

Олимпийският министър на Япония пък заяви във вторник, че договорът на Токио с МОК позволява на игрите да бъдат отложени за по-късно през годината.

Какво казва Международният олимпийски комитет?

На пресконференция на бреговете на женевското езеро, на Томас Бах му бяха зададени куп въпроси за това дали игрите ще бъдат отложени или отменени.

Признанието на японския министър 24 часа по-рано вероятно принуди Бах да излезе с позиция. В нея той се опита да покаже увереността си, че Токио 2020 ще се проведе по план и призова спортистите да се готвят с пълна сила.

Снимка: Getty Images

На пресконференцията си на следващия ден, Бах беше още по-категоричен в тона си.

Той отрече да има план "Б", отказа да отговори кога такова решение може да бъде взето и продължи да настоява, че думите "отлагане" или "отменяне" дори не са били обсъждани на срещата в МОК. Президентът призна, че са се изправили пред "предизвикателство", когато се е наложило да отменят някои от квалификационните събития.

В писмо до спортистите в четвъртък изглеждаше, че Бах показва малко повече реализъм, признавайки, че коронавирусът е "голяма заплаха за всички ни" и е било "основна тема за обсъждане" на срещата на изпълнителния комитет. Попитан на какво точно се дължи увереността му, Бах съобщи, че МОК е в постоянен контакт с Международната здравна организация, от която МОК получава съвети, без да уточнява какви са те.

Защо няма план "Б"? 

Увереността на Бах и посланието му към света със сигурност ще бъдат приети с удоволствие от мнозина в Япония, олимпийското движение, заинтересованите лица, както и много спортисти.

Мнозина обаче могат да си зададат въпроса дали президентът не отрича заради политически игри. Или просто отлага неизбежното. Други се чудят дали фактът, че няма резервен план не говори за наивност от страна на МОК.

В действителност е почти сигурно, че МОК има план "Б". Според запознати винаги има резервна опция за кризисни ситуации по време на олимпийски игри, като се започне от терористични атаки, природни бедствия и бойкоти.

Бах, който не дава вид на човек, изпадащ в паника, обикновено скучен в медийните си изяви, обясни в Лозана, че МОК се е справял със сериозни предизвикателства и при минали издания на игрите – от вируса "Зика" , допинг скандала с държавна намеса в Русия, както и заплахата от ядрена война на Корейския полуостров преди Пьонгчанг 2018.

Може би образът, който Бах представя пред света не е прекалено изненадващ. Международният олимпийски комитет е организация, която функционира като корпорация, която не се паникьосва само защото част от света очаква това да се случи.

Снимка: Reuters

Може би това е мъдър ход. Кризата идва във времена, в които МОК се изправя пред предизвикателството да убеждава градове да подават заявки за домакинство за игрите. Причините са огромните финансови ресурси, които градът и държавата-домакин трябва да инвестират за организация. Решението на Бах да инициира отмяна или отлагане на игрите в Токио изглежда нереално към момента, може би така се опитва да не откаже други градове за в бъдеще, освен ако не е абсолютно наложително.

Защо не е взето решение до момента?

На първо място, защото ще е прибързано. Ако игрите трябваше да се проведат в момента, е трудно да си представим, че нямаше да бъдат отложени или отменени. Властите в Япония отменят масови събирания, а спортистите живеят заедно в олимпийското селище, а по стадионите и съоръженията се очакват милиони от целия свят. Надеждата е, че до лятото разпространението на вируса ще е ограничено, пикът му ще е минал, а игрите ще могат да се проведат.

Второ, ако МОК прецени публично да обяви отлагане или отмяна, това със сигурност ще има силен ефект, засягайки продажбата на билети, отмяна на резервации, притеснени спортисти и щети върху всички телевизионни и спонсорски партньори, които финансират олимпийското движение.

Единственото изключение от категоричната позиция до момента дойде от дългогодишния член на МОК Дик Паунд, който миналата седмица призна, че решението дали игрите ще бъдат отменени може да бъде направено през месец май.

Ситуацията е динамична и се развива с всеки изминал ден. Фактът, че Бах е уверен към момента, не означава, че ситуацията няма да се промени. Това трябва да се вземе впредвид, слушайки неговите думи.

Кой решава?

Под секцията "Отменяне", клауза 66 от официалния договор за домакинство на Токио 2020, се дава право на МОК да "отнеме домакинството на град" в случай на война (както се случва през 1916, 1940 и 1944-а година), гражданска война или бойкот, както и ако МОК прецени, че сигурността на участниците е застрашена "поради каквато и да е причина" .

Снимка: Reuters

В договора се казва още, че МОК също може да отмени игрите, ако те не се проведат през 2020 година. Не се описва ситуация на отлагане.

В такъв случай МОК взима решението. В крайна сметка обаче организацията ще се съобрази с препоръките от Световната здравна организация и японското правителство.

Може ли да има кратко отлагане?

Отлагане с три или четири месеца изглежда малко вероятно, почти невъзможно. Би било много трудно през есента или зимата да се проведат игрите в наситения световен спортен календар, десетки международни събития са планирани предварително.

Преди 5 години пък беше подписан договор за продажбата на повече от 5000 апартамента в олимпийското селище на частни лица и фирми след параолимпийските игри. Заради това не е ясно дали би било възможно повече от 11 000 спортисти и още хиляди от щабовете им да бъдат настанени в случай на отлагане. Участието на регистрираните доброволци също би било под въпрос.

Най-важният партньор за МОК, носителя на правата за излъчване, американската NBC, която наскоро обяви, че е продала реклама в размер на рекордните 2 милиарда и 183 милиона лева за Токио 2020, вероятно няма да е щастлива от факта, че игрите може да съвпаднат с редовния сезон на НБА (Националната баскетболна асоциация на САЩ) и НФЛ (Националната футболна лига на САЩ), с очевидния разделящ ефект, който може да има върху аудиторията им.

Снимка: Reuters

Какви са другите опции?

- Игрите да се проведат без публика.

Тази опция определено ще е странна. Властите в Токио ще трябва да възстановят парите за всички закупени билети на стойност стотици милиони долари. Факт е обаче, че именно това е една от мерките, които много спортни организации предприемат към настоящия момент.

- Да отложат игрите с една година

- Да сменят локациите на надпреварите

- Всичко да бъде отменено. Опция, която беше предложена от Полша миналата седмица, което изглежда и като най-вероятната опция при положение, че разпространението на вируса не позволи на игрите да бъдат проведени по план.

Тази опция може да изглежда немислима. Последствията трудно може да бъдат пресметнати, но по-интересното е, че дори и това може да не се окаже толкова катастрофално за МОК, колкото изглежда.

По договор в случай на отмяна, градът-домакин "няма право на претенции под каквато и да е форма за нанесени щети или друга компенсация от какъвто и да е вид". Това означава, че Токио не може да съди МОК за нанесени финансови щети.

МОК има резерв от 1 милиард и 570 милиона лева в случай, че олимпийски игри не бъдат проведени. Тези средства ще позволят на организацията да продължи да функционира и да подпомага спортните федерации и националните олимпийски комитети.

Кои ще са големите губещи в случай на отмяна на игрите?

Застрахователната индустрия ще понесе загуби от стотици милиони левове заради искове на телевизии, рекламодатели, спонсори, хотели и разбира се, местните организатори.

Япония, която вероятно има застраховка за продадените билети, няма да може да възстанови 23 милиарда лева, инвестирани в инфраструктура и подготовка за игрите в последните седем години. Прекалено късно е за страната да се откаже на този етап. Инвестициите са направени. Загубите в сектора на туризма също ще бъдат огромни, а това неминуемо ще има ефект върху икономиката на страната.

Снимка: Reuters

Спортистите, мъже и жени, които години наред мечтаят и тренират за участие на олимпийските игри. За мнозина Токио ще бъде единствен шанс да усетят магията на игрите.

Залогът е изключително висок. Именно заради това не е изненада, че Томас Бах на този етап дори не обсъжда възможността за отмяна на Токио 2020, но засега не е и нужно да се взимат подобни мерки, а в близките месеци в зависимост от разпространението на вируса и битката с него, решение ще бъде взето.