на живо

Ще има ли дерби? "Наполи" не може да пътува за мача с "Юве"

Тимът на Дженаро Гатузо твърди, че няма как да излезе от Неапол

Getty Images

Едно от най-чаканите дербита на италианската Серия "А" - между "Ювентус" и "Наполи" може да не се състои. Мачът трябваше да се играе днес (4 октомври) в Торино, но "небесносините" твърдят, че имат забрана от местните здравни власти в Неапол да напускат града.

Според италианските медии, Дженаро Гатузо и футболистите му не са отпътували за мача и ги грози служебна загуба.

Снимка: Getty Images

Здравната инспекция в Неапол се притеснява, че броят на заразените в клуба може да се повиши, ако "Наполи" излезе на терена срещу "Юве", за това не дава разрешение на тима да напусне града. Две са положителните проби за COVID-19 на футболисти на "небесносините" - на Пьотр Жиелински и Елиф Елмас. Здравните власти настояват всичките им съотборници да бъдат поставени под карантина, тъй като са контактни лица.

Подобна ситуация имаше и в "Ювентус", където има двама заразени членове на щаба. Кристиано Роналдо и съотборниците му обаче изразиха готовност да излязат на терена. 

Ръководството на Серия "А" обяви, че няма причина мачът да бъде отлагана, тъй като отборите са уведомени какво да правят при наличие на заразени в клуба. Разпоредбата гласи, че те трябва да се изолират, а всички с отрицателни тестове могат да вземат участие в предстоящи срещи. Мач се отменя, когато един отбор не може да си осигури поне 13 полеви футболисти и 1 вратар.

Адвокатът на "Наполи" коментира, че, дори тимът да загуби служебно, подобно решение може да бъде обжалвано лесно в съда и да отпадне.