на живо

Ще успее ли женският футбол в България? (ВИДЕО)

Интересът към играта продължава да расте

Ще успее ли женският футбол в България? (ВИДЕО)

С вяра. Вяра, че нещата могат да се получат и в България. С тази нагласа председателят на комисията по женски футбол Ива Уорън се впуска в нелекото предизвикателство да направи женския шампионат атрактивен за масовата публика.

Интересът на подрастващите момичета към футбола у нас расте. През последните години трениращите от 200 са нараснали до над 2000. Отборите в женското първенство са 14, спрямо 11 миналата година. А от УЕФА са отпуснали допълнителни 50 хил лв. за развитиетo на женския футбол.

Снимка: Lap.bg

"Аз все пак съм жена, затова едно от основните неща, които води идеята, е - ако един човек иска да бъде професионалист в нещо, той би трябвало да има правото това да се случи. Трябва да има равенство в това отношение.", заяви Уорън.

В момента разходите за организация на мачовете, екипировка, транспорт се покриват от Българския футболен съюз (БФС), но от лигата ще разчитат и на малки спонсори.

"Дори сумата от 100-500 лв. - за нас това е изключително много. При нас социалният елемент е много по-голям, отколкото при мъжете. Когато едно момиче отива да тренира футбол - цялото семейство идва да го гледа - баба, дядо, леля, мама, татко, братчета, сестричета.", допълни председателят на комисията по женски футбол.

Националният отбор на България ще участва в европейските квалификации през 2022 г., а според Уорън тимът ни може да бъде добър, само ако имаме силно първенство.