на живо

Що за странна птица е този Кепа?

Най-скъпият врата в света е шампион с пойните си птички, скандалджия и… най-голямата грешка на Зинедин Зидан

Getty Images

80 млн. евро за вратар? Да! Ако си собственикът на „Челси“ Роман Абрамович, а от другия край на химикалката, с която е подписан този рекорден договор, е Кепа Арисабалага.

Почти на 25 години (роден е на 3 октомври 1994 г.) испанецът вече е звезда. Очаква се той да заблести със синята фланелка срещу „Ливърпул“ в мача за Суперкупата на Европа на 14 август. Срещата може да гледате пряко по bTV Action от 21:00 ч.

Двата отбора вече влязоха в съперничество на финансовия фронт през 2018 г. Тогава мърсисайдци привлякоха Алисон от „Рома“ за 72 млн. евро и го направиха най-скъпият вратар на света.

От „Стамфорд Бридж“ не чакаха дълго и няколко дни по-късно вече се похвалиха, че те са най-щедри към хората с ръкавици на терена. Усети го испанецът Кепа Арисабалага. Той пристигна от своя роден „Атлетик“ Билбао с готовност да оправдае този разход.

Но защо Кепа?

Арисабалага е шампион от малък. Но не по футбол. Той се занимава с… птици. От 5-годишен, също като баща си, споделя любовта към малките пернати, които пеят красиво. Още преди да стане най-скъпият вратар в света, Кепа е знаменитост в родния си град Ондароа. Местните в баската провинция го наричат „Щиглец“. Заради домашните му любимци.

Кепа много усърдно помага в отглеждането им, чистенето на клетки, храненето и дори ги учи да пеят. При това толкова красиво, че любимците му Окер, Роки и Райконен печелят конкурс след конкурс.

Футболът става сериозна част от живота му, когато е на 9 години. Тогава той и още 3-ма негови съотборници в местния отбор получават шанс да тренират в школата на „Атлетик“ Билбао. Базата на 45 минути път с автобус от Ондароа, а Кепа тренира 4 дни в седмицата. Първоначално играе и напред, като дори вкарва голове при 14 годишните. Под рамката на вратата обаче показва най-много, а ръкавиците му лепват като втора кожа.

Кепа безспорно е талантлив! През 2011 г. той си проправя път до мъжкия състав на „Баскония“ – сателит на „Атлетик“ в четвъртото ниво на футбола в Испания. Година по-късно той седи на пейката по време на мача на баские срещу „Хетафе“ в Ла Лига. В колекцията си от отличия пък е прибавил европейската титла с тима на Испания до 19 години.

Въпреки че е част от подготовката на „Атлетик“ за новите сезони, от клуба предпочитат да го оставят да се обиграе в „Б“-отбора, както и под наем в „Понферадина“ и „Реал“ Валядолид. Опитните скаути на конкуренцията не спят! Те постоянно бомбардират централата на баските с оферти, които са отказани.

През 2016 г. той за първи път играе в мач от Примера дивисион. Завърнал се от престой под наем във Валядолид, Кепа носи фланелката на „Атлетико“ при победата с 1:0 над „Депортиво ла Коруня“. От трети избор той бързо се превръща в титуляр и през сезон 2017/2018 изиграва 31 мача за клуба. Прави и дебюта си за мъжкия национален отбор на Испания при победата с 5:0 над Коста Рика в контрола.

Снимка: Getty Images

Този път баските са готови да преговарят и то не с кога да е, а с европейския гранд „Реал“ Мадрид. На „Сантяго Бернабеу“ обаче не преценяват правилно ситуацията. Тогавашният треньор Зинедин Зидан заявява, че всъщност не иска нов вратар… И това се превръща в най-голямата му грешка, поне според авторитетното издание „Марка“.

В Билбао не се колебаят и слагат откупна цена на своя диамант в размер на 80 млн. евро. И се намира кой да ги плати! В „Челси“ търсят заместник на Тибо Куртоа, който напусна в посока „Реал“ Мадрид.

Кепа е избраният! Той пристига в новия си клуб не само с надежди за по-добро бъдеще, а и с ослепителна половинка – Андреа Перез. Двамата изглеждат изключително влюбени и щастливи. Чернокосата дама обаче не си пада по показността и предпочита да остане извън въртележката на социалните мрежи.

Въпреки че приятелите му го определят като спокоен и стабилен, бившият мениджър на тима – Маурицио Сари, си изпати от ината му. Противно на всяко едно футболно правило, Кепа реши да пренебрегне решението на италианеца и остана под рамката на своята врата при загубата с дузпи на „Челси“ от „Манчестър Сити“ във финала на Купата на лигата.

Случката беше надълго и широко коментирана от интернет потребителите, които тогава обявиха Кепа за мениджър в сянка. Е, Сари е минало. На кормилото на големия син кораб е Франк Лампард, който има да се реваншира на феновете за загубата с 0:4 в първия кръг на новия сезон във Висшата лига от „Манчестър Юнайтед“. Всички попадения бяха във вратата, пазена от Кепа.

Снимка: Getty Images

За това се очаква той да се развихри в срещата с „Ливърпул“. Мача за Суперкупата на Европа гледайте пряко по bTV Action от 21:00 ч. на 14 август.