на живо

Щурият фен и неговите 32 бири (ВИДЕО)

Англичанинът Гъс Хъли има по една бутилка от всяка страна-участник на Мондиал 2018

Световното първенство умее да превръща възрастни хора в деца... поне за месец. Събират стикери, лепят плакати по стените у дома, водят ожесточени спорове в социалните мрежи с други в същото положение.

Но едва ли някой може да надмине англичанина Гъс Хъли. Фенът на третодивизионния "Челтанъм Таун" си е купил по една бира от всяка страна-участник на Мондиал 2018. Доста зряло, Гъс!

32 бутилки - от руска до иранска и саудитска. Знаем колко е трудно да се сдобиеш с бира в арабския свят. Там тя е безалкохолна и в ограничени количества.

Гъс обаче е решен на всичко. Комбинирайки любовта си към футбола с тази към пенливата течност, той постига крайната цел. Пътува до Лондон, Съри, Париж и дори Барселона. Похарчва общо 500 паунда за бирите, без да броим пътните разходи. За да успее, използва и помощ от приятели, живеещи в чужбина или пътуващи, които го снабдяват с бутилките от Северна Америка и Северна Африка. Гъс моли и непознати в социалните мрежи за съдействие.

Сега се усмихва със задоволство над колекцията си от бутилки. Подредил ги е на кухненската си маса, всяка спрямо мястото на отбора в схемата на турнира. Не съжалява за нищо.

"Приятелите ми смятам, че е леко глупаво. Че съм хвърлил парите си на вятъра. Но става въпрос за световно първенство, за бира, за ентусиазъм", обяснява Гъс.

Хъли се определя като музикален критик и футболен хипстър. Идеята за 32-те бири му хрумва още на Мондиал 2014. Тогава се сдобива с 23. Вдъхновен и от историята на фен, който събира цялата колекция бири за световното първенство в Южна Африка през 2010 г.

Гъс следи квалификациите за мондиала доста по-внимателно от своите приятели.

"Всеки иска да види Холандия, Италия или САЩ, не само заради качеството на футбола, но и заради бирата. Когато се класира тим като Панама, става сложно", разказва запалянкото.

Най-интересна е историята с "Хилзбърг Регюлар" - бутилката от Саудитска Арабия. Гъс пише в "Туитър", че отчаяно иска да се сдобие с бира от страната, в която законите са толкова строги, че ако прекалиш с алкохола, можеш да влезеш в затвора задълго.

Публикацията на Хъли е споделена от негов приятел с над 50 000 последователи.

"С мен се свърза либиец, който каза, че редовно си купува саудитска безалкохолна бира и може да ми изпрати една бутилка. Веднага приех, естествено. Цената за доставката беше 50 паунда. Платих през сестра ми, която живее в Германия. Цели две седмици проверявах всеки ден сайта на "Ди Ейч Ел". Пратката премина през Либия, ОАЕ, Дубай и Франкфурт, преди в крайна сметка да стигне до Лондон", казва Хъли.

"Пристигна у дома, когато бях на работа. Приятелката ми взе пратката и изпрати снимка. Бързах да се прибера, за видя бутилката в пълния ѝ блясък", обяснява въодушевеният Гъс.

Планът на Хъли е да изпива бира при отпадане на съответния отбор. Можем да кажем, че осминафиналите ще му докарат махмурлук, но не искаме да подценяваме запалянкото.

"Mенюто" на щурия Гъс:

Тагове:

световно 2018