на живо

Швед подобри рекорд на Бубка от 1994 г.

Арманд Дуплантис продължава с изумителните си постижения през този сезон

Reuters

Шведът Арманд Дуплантис продължава да изумя света с постиженията си. 20-годишният лекоатлет постави нов рекорд в овчарския скок на открито. Той преодоля 6.15 метра по време на Диамантената лига в Рим и с това подобри върховия резултат на легендарния Сергей Бубка от 1994 година - 6.14 метра.

Втори остана белгиецът Бен Брьодерс с нов национален рекорд на Белгия с 5.80 метра, а трети със същия резултат е филипинецът Джон Емест Обиева.

Дуплантис, който е роден в САЩ, е световен рекордьор в овчарския скок с 6.18 метра в зала от февруари тази година в Глазгоу.

"Най-накрая подобрих този световен рекорд. Много исках да скоча 6.15 метра. Това беше огромна тежест върху раменете ми. Чувствах се длъжен да го направя, за да спрат постоянните въпроси кога ще счупя рекорда. Сега повече изпитах облекчение, а не радост", каза Дуплантис след състезанието.

"Поздравления за Арманд Дуплантис, който подобри моя рекорд. Резултатът му е потресаващ“, коментира самият Сергей Бубка, който в момента е президент на Украинския олимпийски комитет.