на живо

Шведите казаха: "Не на расизма!" (ВИДЕО)

Ефектна публична изява на скандинавските футболисти

Reuters

В загубения с 1:2 от Германия мач на световното първенство по футбол, шведите получиха гол в последните 30 секунди на добавеното от съдията игрово време. Това стана от пряк свободен удар, изпълнен от Тони Кроос. Защитникът Джими Дурмаз, футболист на Швеция от турски произход, преди това бе извършил фаталното нарушение пред наказателното поле срещу Тимо Вернер. Любопитното бе, че той влезе на терена в последните минути като резерва, за да помогне в защита.

В социалните мрежи той беше съсипан от расистки и дискримационни коментари от шведските фенове на футбола.

Снимка: Reuters

Затова шведският национален отбор прибегна до нетипична и извънредно ефектна публична изява. Целият тим застана зад Дурмаз, който прочете изявление, в което каза, че с гордост играе за Тре кронур и за страната, в която е роден и израснал. Той благодари и за подкрепата на своите съотборници.

"Аз съм футболист, играещ на най-високо ниво и това да търпим критики е нещо ежедневно и ние го приемаме за нормално. Но да бъда наречен "проклет чужденец" не мога да го приема. Не приемам да бъда заплашван от потенциални атентатори-самоубийци, които заплашват със смърт семейството и децата ми.Това не може да се търпи. Аз съм швед и нося с гордост националната фланелка. Искам да благодаря на тези прекрасни хора тук, които излъчват радост и които са приятели на всички нас. Ние сме сплотени. Ние сме шведи. Истински момчета!"