на живо

Швейцарският "Блик" за Джака и Шакири: Гениални глупаци!

Oбявиха дуото за позор, в Сърбия искат наказания

Скандалът с героите за Швейцария Джака и Шакири се разраства. Вчера двамата донесоха победата за "кръстоносците" срещу Сърбия, след което направиха жест с ръце, представляващ двуглав орел - символът на Албания. Джака и Шакири са косовски албанци и действията им бяха провокация към сръбската публика, която от своя страна ги освиркваше при всяка възможност.

Медиите в Швейцария изразиха възмущението си от поведението на дуото. Едно от най-авторитетните издания в страната - "Блик", нарече Джака и Шакири "гениални глупаци". Брилянтни заради играта си и глупаци заради неразумните действия.

Гневна реакция имаше и Натали Рикли, която е депутат от Швейцарската народна партия."Те могат да действат по този начин, когато играят за Косово...“. Колегата ѝ Седрик Вермут пък коментира, че Джака и Шакири са "идиоти, държали се глупаво и опозорили Швейцария".

В Сърбия призовават да бъдат наложени наказания."Ще пишем на ФИФА. Имаше някои неприемливи жестове. Всички видяхме какво се случи при двата гола", заяви секретарят на сръбска асоциация Йован Сурбатович.

Западните ни съседи се позовават на дисциплинарния правилник на ФИФА, където в раздел 54 пише: "Всеки, който провокира широката общественост по време на мач, ще бъде наказан за два мача и ще бъде санкциониран с минимум 3800 евро".

Тагове:

световно 2018