на живо

Силата на духа: Футболистка се завърна в игра след отстраняване на мозъчен тумор

Вирхиния Торесия спечели най-важния си мач

През последните няколко дни се развълнувахме от историята на играча на третодивизионния нидерландски "Ексилсиор" Мааслиус Девин Планк. 20-годишният играч се завърна в игра в мач срещу "Аякс", след като преди година е диагностициран с рак на фибулата.

Но това не е единствената история за силата на духа през тази седмица.

Футболистката на "Атлетико" Мадрид Вирхиния Торесия изигра първия си мач от почти две години.

През май 2020-а тя започва да се оплаква от често главоболие и болка в тила. Лекарите откриват, че има мозъчен тумор и се налага операция в Памплона. Процедурата е успешна, следва химиотерапия и през март 2021-а тя получава разрешение да се завърне към тренировките.

Миналата сряда тя остана неизползвана резерва в полуфинала за Суперкупата на Испания срещу "Леванте", спечелен от "Атлетико" с 3:2.

"Много съм щастлива да бъда тук с моите съотборници и да споделя всичко с тях. Това е много важна стъпка... много време измина. Вложих много усилия, направих жертви и тренирах усилено. Искам да благодаря на хората от клуба, те винаги са били с мен. Това е моята награда. Да съм в съблекалнята и на терена. Много е специално", каза Торесия във видео, публикувано от "Атлетико" в "Туитър".

В неделя тя получава и "наградата си" - влиза в игра в 85-ата минута във финала за Суперкупата на Испания срещу "Барселона" и получава капитанската лента.

Нейният "Атлетико" губи мача, но след последния съдийски сигнал футболистките на "Барселона" се събират около нея и я вдигат във въздуха, празнувайки завръщането й в игра.